пʼятниця, 27 липня 2018 18:47

Толстошеєва три роки не можуть засудити

Толстошеєва три роки не можуть засудити
У прокуратурі за останні кілька років не було ситуації, як із Толстошеєвим. Усі винуватці смертельних ДТП у Києві несуть відповідальність, сказала Надія Максимець. Фото: iPress

Прокуратура досі вивчає, чи можна судити Станіслава Толстошеєва, який у 2016 році збив жінку на тротуарі. Вона чекає на результати повторної психіатричної експертизи, що визначить - можна винуватця притягати до відповідальності чи ні.

Матеріали на експертизу передали лише у цьому місяці - через 2,5 року після ДТП, повідомила речник прокуратури Києва Надія Максимець в "Українській правді".

"У грудні 2016 року ми отримали результати експертизи. Вона підтвердила попередні висновки, що у Толстошеєва в момент ДТП стався епілептичний напад. Ми цим не задовольнилися, із січня 2017 року повторно допитали усіх свідків, очевидців, лікарів, самого Толстошеєва, львівських експертів і навіть тих людей, які розповідали різні історії у ЗМІ. Усі вони були допитані ще раз", - сказала вона.

Розслідування, сказала речник, триває так довго, бо вперше вимагає залучення міжнародних експертів.

"Прокурор не може піти до суду з обвинувальним актом, де в експертизі написано, що "він не керував своїми діями та не міг усвідомлювати їх, а його стан є неосудним", бо це завідомо незаконне притягнення людини, яка не може бути засуджена з цих підстав", - розповіла Максимець.

З 2017 року прокуратура шукала установу, яка зможе провести психіатричну експертизу, залучивши іноземних фахівців. В Українському науково-дослідному інституті соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, куди спершу передали матеріали, "не вбачали в залученні іноземних фахівців об'єктивної необхідності".

2018 року нову установу знайшли і надіслали їй всі матеріали. Чи є там міжнародні експерти, чи почали саме дослідження і скільки воно триватиме, прокуратурі невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивцю на Hummer можуть відмазати і він не сяде за смерть 8-річної дівчинки

9 січня 2016 року біля станції метро Лівобережна автомобіль Mercedes вилетів на тротуар та влетів у стоматологію, внаслідок чого загинула жінка, а троє осіб отримали травми. У вересні кримінальне провадження проти Толстошеєва зупинили: результати експертиз підтвердили, що він був у непритомному стані. Епілептичний напад стався вперше, тож він не міг його передбачити. Через обурення громадськості справу відкрили знову. У хлопця повторно взяли на аналіз волосся і нігті, щоб звірити його ДНК з попередньою і виключити підміну зразків. Дослідження показало, що вони належать одній людині.

Запобіжний захід йому обирався лише один - тримання під вартою з можливістю застави у розмірі 137,8 тисячі гривень, яку вніс захист.

Зараз ви читаєте новину «Толстошеєва три роки не можуть засудити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі