четвер, 07 червня 2007 07:00

Полуницю для супермаркетів фасують на грядці

36-річний киянин Олег купує полуницю в супермаркеті "Сільпо" на Оболоні. Каже, що цього року бачить ягоди тут уперше. Раніше ходив на ринок.

— Смачні ягоди, спілі, великі, — каже Олег. — В упаковці штук 15–20. От тільки недавно мені знайомий зіпсував апетит: каже, не купуй, бо вона генетично модифікована. А я от інше думаю — чому вона така чиста, але зовсім суха в упаковці? Її миють?

Полуницю, яку продають у київських супермаркетах, вирощують у селі Петрівка Красногвардійського району в Криму. ЗАТ "Кримська фруктова компанія" працює тут із 2003 року. Італійські й іспанські сорти полуниці вирощують на 80 га відкритого ґрунту і на 4 га теплиць. Працюють переважно місцеві жителі. Виявляється, полуницю справді не миють.

— Це і не потрібно, бо вирощуємо її за сучасними технологіями, — каже начальник відділу продажу ЗАТ "Кримська фруктова компанія Андрій Скляр, 31 рік. — Росте на землі, вкритій плівкою. Коріння під плівкою, а рослини назовні. Виходить, що ягода не торкається землі. До кожного стебельця підведено краплинне зрошування.

Плоди фасують одразу ж при зборі врожаю.

— Люди не торкаються руками жодної ягоди, зривають полуницю за стебельце. Упаковують одразу в 250-грамові чи 500-грамові пластикові коробки, — каже Скляр.

Хімічними речовинами полуницю не удобрюють, запевняє підприємець. Вистачає поживи у ґрунті, змішаному з торфом. Кожну партію перевіряють у лабораторії і видають відповідний сертифікат якості.

Цього року сезон на ягоди розпочався у квітні. За кілограм просили 30–40 грн.

ЗАТ "Кримська фруктова компанія" зараз постачає мережі супермаркетів "Велика кишеня" та "Метро" не тільки полуниці, а й яблука. Продають не лише у Києві, а також у Маріуполі, Донецьку, Харкові, Вінниці. Ще вирощують персики та черешню.

Зараз ви читаєте новину «Полуницю для супермаркетів фасують на грядці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі