середа, 16 серпня 2006 19:16

Пенсіонерка подала в прокуратуру на священика

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Священик Іван Швець
Священик Іван Швець

80-річна пенсіонерка Катерина Максимович уклала угоду зі священиком Іваном Швецем про її довічне утримання з умовою успадкування житла. За чотири місяці після підписання документа панотець жодного разу не провідав стару, й жінка звернулася в Святошинську прокуратуру.

Катерина Макарівна багато років жила в центрі, на Трьохсвятительській. Коли будинок поставили на капремонт, жінка отримала однокімнатну квартиру в п"ятиповерхівці на Борщагівці. З 1988 року вона мешкає за адресою Гната Юри, 7б, кв. 62. Її чоловік помер тридцять років тому, інших родичів немає.

Якийсь час пані Катерина ходила до церкви на Подолі. Два роки тому сусідки підказали їй, що набагато ближче до дому, на Якуба Коласа, є церква Пресвятої Богородиці (УПЦ Київського патріархату). Там прихожанка Катерина Максимович познайомилася з 50-річним настоятелем Іваном Швецем та його 23-річним сином Олександром, студентом Київської духовної академії.

До церкви жінка приходила майже щодня. Допомагала в храмі мити підлогу, церковне начиння, витирати пил. Іван Швець та його син навідувалися до пенсіонерки, привозили їй харчі та ліки. Панотець стверджує, що півроку тому старенька сама запропонувала подарувати його синові квартиру в обмін на опіку. Наприкінці лютого вони втрьох (Іван Швець, його син Олександр та Катерина Максимович) поїхали до нотаріуса. Там Катерина Макарівна підписала дарчу.

Швеці з березня перестали навідуватися до бабусі.

— Я їх просто хотіла запитати: чого ж ви не приходите? — розповідає Катерина Макарівна, довго тримаючи кореспондента "ГПУ" на порозі своєї квартири й мнучи в руках хусточку. — У церкві я побачила Івана, тільки до нього стала підходити — а він зирк на мене, і тікає.

Жінка всіх підозрює у змові

У квартирі Катерини Макарівни прибрано. Металеве ліжко застелене вишитим простирадлом. Біля стіни маленький комод із трьома чорно-білими фотографіями господині в молодості. На підвіконні радіо "Маяк". Це все, чим володіє пенсіонерка.

Бабуся стверджує, що священик її уникає. Через те, що в помешканні приписали Олександра Швеця, квартплата зросла з 25 до 32 гривень. Але за квартиру жінка платить сама. Каже, що чотири місяці тому позичала панотцю гроші, які він досі не віддав. Урешті терпець у Катерини Макарівни урвався, й вона пішла в прокуратуру, що розміщується в сусідньому будинку.

70-річна прихожанка храму на Якуба Коласа Зінаїда стверджує, що Катерина Максимович кілька місяців сама ходила за священиком, вмовляючи його переписати на себе її квартиру. Казала, "щоб було кому похоронити".

— Священик стверджує, що Максимович сама запропонувала йому підписати дарчу, — каже заступник прокурора Святошинського району Олександр Сіденко, 40 років. — Але в ході перевірки виявилося дещо інше. Іван Швець говорив їй про договір утримання, а на підпис дав дарчу. Швеці також стверджують, що провідували бабусю увесь цей час.

Минулого вівторка заяву Катерини Макарівни передали до суду. Там мають розібратися, чи визнавати договір дійсним, чи ні. Олександр Сіденко каже, що скоріш за все його буде розірвано. Максимович не може приймати юридичні рішення — у неї психічні захворювання.

Катерина Макарівна далі щодня ходить до церкви, але тепер — на Поділ. Старенька каже, що їй не шкода квартири, але образливо, що обдурив священик. Відтоді жінка насторожено ставиться до гостей — усіх підозрює у змові.

— Шкода старих, — каже Олександр Сіденко. — Такі справи завжди на особистому контролі прокурора.

Іван Швець доглядав хвору дружину

Після першої розмови в прокуратурі 8 серпня Іван Швець із сином написали заяву про відмову від володіння квартирою Катерини Максимович. Останні два місяці вони дійсно не відвідували стару.
— Час прийшов, аби сатана подьоргав, — прокоментував "ГПУ" Іван Швець викладену в статті версію Катерини Максимович. — Бачте, у мене в житті зараз пішла суцільна чорна смуга. Намагаються спаплюжити моє ім"я. Дев"ять днів тому від раку померла дружина. Маленький онук обпікся окропом, місяць лежить у лікарні. Замість того щоб доглядати за ними, я сидів у прокуратурі.
За словами настоятеля церкви, грошовий борг, про який згадує жінка, існує. Але насправді Катерина Макарівна позичала в церкви 100 грн і досі їх не повернула.
— Ця жінка несповна розуму. Сама вона звернутися у пресу й прокуратуру не змогла б. Тому мені здається, її намовив Московський патріархат, — вважає Іван Швець.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка подала в прокуратуру на священика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі