неділя, 02 червня 2013 14:09

На першому Дні молока у Києві малечу вчили доїти корову
8

Фото: Фото: Лілія КУШНІРЕНКО

Вчора в Києві на Співочому полі вперше в Україні відсвяткували Всесвітній день молока. Гуляння розпочалися з 9 ранку. Протягом дня відбувався ярмарок-дегустація молочних продуктів, розваги для дітей, малі Олімпійські ігри та різноманітні майстер-класи, концертна програма. Функціонував міні-зоопарк фермерських тварин.

Київські байкери Іван Чеховський та Віталій Ясінський дають майстер-клас з армреслінгу . У перерві беруть по стакану молока.

-Мотоцикл та байкер не має асоціюватись у людей з алкоголем. Дорога не любить прецедентів. Тому власне ми сьогодні долучилися до акції з пропаганди здоровго способу життя. Молоко – смачний продукт. Хоча я більше надаю перевагу кефіру, ряжанці, - каже Віталій.

Біля атракціону "Корова" зібралось чимало дітей. Кожен охочий сідав і пробував надоїти молока.

Даю майстер-клас: як правильно доїти корову. Вперше подоїв корову в семирічному віці., - сміється 43-річний Михайло Білокінь, консультант з ветеринарії. Чоловік сидить біля атракціону "Корова" і показує маленьким киянам як правильно отримати молоко з-під корови. - Бачу сьогодні цей атракціон має неабияку популярність. Але діти не розуміють як правильно доїти.

10-річний Віталік сідає, підсовує відерце.

- Треба доїти зверху вниз, - пояснює хлопчику Білокінь. – Сідає ближче і затискай відерце між колінами. Бачиш, виходить!

У майстер-класі з малювання на молоці беруть участь і дорослі

- Навіть не чула що таке є. Я педагог дошкільної освіти. Мені цей майстер-клас особливо цікавий. Тепер із дітками так робитимемо на заняттях, - каже Ганна Зубінська

Ближче до 14.00 до на головну сцену виходить президент АВМ Андрій Дикун, акторка Ольга Сумська з молодшою донькою, танцівники Олена Шоптенко з Дмитром Дікусаром, співачка Катя Бужинська, олімпійська чемпіонка зі стрільби Олена Костевич. Їм пропонують написати на 11-метровому "листі добра" найголовніші сімейні цінності.

- Якщо у чоловіка і дружини співпадають сімейні цінності, тоді сім'я міцна. В домі має панувати кохання, взаємоповага та щастя, - каже Олена Шоптенко.

Ольга Сумська пише сімейні цінності червоним маркером: "Любов, щастя, щирість, терпіння, материнська любов...."

Далі лист заповнюють всі охочі. Підходять цілими сім'ями. Діти, окрім побажань залишають ще малюнки. Цей лист зберігатиметься в музеї історії Києва.

- Настя, ти взяла коктейль? То відходь! Бач яка черга, – каже доньці киянка Наталія Берест.

Жінка куштує разом з дитиною молочні коктейлі, на приготування яких організатори привезли тонну молока та 500 кг морозива.

- Прочитала афішу в метро і вирішала привести дитину. У нас вся родина молочна. Зранку обов'язково їмо молочну кашу, Часто варю какао, або молочний кисіль, - розповідає вона. – До сьогодні і не знала, що існує в світі таке свято. А потім в Інтернеті почитала. Виявляється йому вже 12 років. І його задля підтримки традицій споживання молока та популяризації здорового способу життя запровадила ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй) ще у 2001 році. Нині це свято відзначають більш як в 40 країнах світу.

В Україні свято започаткувала цьогоріч Асоціація виробників молока України спільно з соціальним проектом "Я люблю молоко"

- Молоко - незамінний та цінний харчовий продукт. Коли народжується дитина, перший її ковток - повітря, з другим вона куштує молоко. Проте люди останнім часом почали менше споживати молока. В АВМ вирішили виправити ситуацію, адже молоко - здавна традиційний продукт для української родини. Свято покликане популяризувати здоровий спосіб життя і молоко як незамінний харчовий продукт, - каже президент АВМ Андрій Дикун. – Плануємо у майбутньому це свято розширити географічно по всій Україні, аби в кожному місті, регіоні відзначали День молока.

Закінчився День молока святковим концертом.

Зараз ви читаєте новину «На першому Дні молока у Києві малечу вчили доїти корову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі