субота, 19 квітня 2008 07:10

На Львівській площі показують шаблі й мечі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Майстер-зброяр із Луганщини Олександр Ткаленко тримає виготовлену власноруч гусарську шаблю ”Ночной дозор”. Чоловік хоче продати її за 50 тисяч євро
Майстер-зброяр із Луганщини Олександр Ткаленко тримає виготовлену власноруч гусарську шаблю ”Ночной дозор”. Чоловік хоче продати її за 50 тисяч євро

"Все життя хотів добре кидати ножі. Три роки тому взяв у мами на кухні два. Кидав їх у дерево біля будинку, жоден не застряв. А тут пояснили, як правильно тримати руку, як кидати. І все вийшло! З чотирьох кинутих мною ножів усі потрапили в мішень, застряли в ній. Не жалкую, що прийшов сюди", — розповідає "ГПУ" Володимир Секерня, 23 роки.

Третій день поспіль у виставковому центрі Торгівельно-промислової палати України, що на вул. Великій Житомирській, 33, триває виставка "Майстер клинок". Проводять її вчетверте. Виставляють старовинні й сучасні мечі, шаблі, штик-ножі, кольчуги, шоломи.

— Показуємо не лише зброю, а й її історію. Якою вона була раніше, якою стала, — каже Юрій Папков, організатор виставки.

Експонатів небагато, їх виставляють на 19 стелажах. Відвідувачі — переважно чоловіки. Холодна зброя, виготовлена сучасниками — негострена. Якщо лезо загострити, вона стане бойовою. Тоді потрібен дозвіл на продаж такої.

Експонати на виставці продають. Кишенькового ножа можна купити за 50 грн. Самурайського меча-широсая та класичну шаблю пропонують по 2 тис. грн. Експерти пояснюють: якщо їх виковують, а потім чистять і шліфують вручну, коштуватимуть вони дорожче.

Олександр Ткаленко, 35 років, майстер-зброяр із Луганщини, продає виготовлену власноруч шаблю "Ночной дозор" за 50 тис. євро. Це найдорожчий експонат виставки.

— Шаблю почав виготовляти 2004-го, робив рік. З одного боку на лезі вигравіював картинку відпочинку гусарів. З іншого боку, бачите, вони зображені під час бою. Скачуть на конях, гармати стріляють. Рукоятку обтягнув шкірою морського ската, обвив ниткою з чистого золота, — каже Олександр Ткаленко.

На заході проходять майстер-класи. Бажаючих навчають метати ножі, демонструють прийоми ведення бою. Показують, як кують холодну зброю.

Квиток коштує 10 грн, для студентів — 5, дитячий — 2 грн. Виставка працюватиме ще два дні — у суботу та неділю. Закриття відбудеться о 15.00.

Зараз ви читаєте новину «На Львівській площі показують шаблі й мечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі