понеділок, 04 вересня 2023 12:39

На Андріївському узвозі в Києві зупинили демонтаж історичного будинку

На Андріївському узвозі в Києві зупинили демонтаж історичного будинку
На Андріївському узвозі намагалися демонтувати історичний будинок. Фото: facebook.com/AmiDPerov

В історичному центрі Києва зупинили демонтаж будинку Всеволода Тарнавського.

Це двоповерхова будівля на вулиці Андріївський узвіз, 26, повідомив у Facebook заступник директора Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Дмитро Перов.

Він разом з інспекторами Департамент територіального контролю міста Києва скерували відповідні звернення до Національної поліції України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Андріївському узвозі відкрили незвичну виставку – показують роботи із залишків зброї

"Нагадаю, що Андріївський узвіз є вулицею-пам'яткою містобудування національного значення. Кожна садиба (будинок + історично сформована ділянка) вулиці охороняється законом. Зокрема і садиба № 26", ‒ зазначив Перов.

Раніше він повідомляв, що на Андріївському узвозі вже вдруге почали розбирати історичний будинок Всеволода Тарнавського. Першу таку спробу вдалося зупинити у вересні 2022 року.

"Демонтаж відбувався за захисним шатром. Паспорт об'єкта будівництва на території пам'ятки відсутній", ‒ зазначив Перов.

За інформацією дослідника історії Києва Антона Короба, будинок споруджено у 70-х рр. ХІХ ст. на замовлення титулярного радника Всеволода Тарнавського. Будівля двоповерхова, на високому підвальному поверсі має декор виконаний з жовтої київської цегли з бароковими та ренесансними ремінісценціями.

Довкола історичного будинку Маліна на Тургенєвській, 22 встановили незаконний будівельний паркан. Раніше дім вже намагалися знести. Там хочуть збудувати житловий комплекс Turgenev. Активісти вимагають надати будинку повноцінного охоронного статусу пам'ятки.

Дім намагалися демонтувати після повномасштабного вторгнення Росії. Там розібрали стіну й завезли будівельні матеріали. Тоді кияни зібрали більш як 300 підписів за надання будинку повноцінного охоронного статусу пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «На Андріївському узвозі в Києві зупинили демонтаж історичного будинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі