четвер, 16 листопада 2006 19:14

"Мініатюрний Київ" наказали знести

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Директор парку мініатюр Ірина Гриненко щодня поправляє повалені вітром на Хрещатику дерева і киян. Єдина неточність — монумент Незалежності стоїть на парній стороні вулиці. Протилежний бік Майдану ще не готовий
Директор парку мініатюр Ірина Гриненко щодня поправляє повалені вітром на Хрещатику дерева і киян. Єдина неточність — монумент Незалежності стоїть на парній стороні вулиці. Протилежний бік Майдану ще не готовий

20 листопада, у понеділок, адміністративна комісія Київської міської державної адміністрації вирішуватиме долю мініатюр у Гідропарку (проспект Броварський, 9в).

"ГПУ" зустрілася з Олександром Меншиковим, 42 роки, автором ідеї парку мініатюр та власником ресторану "Млин" на березі Дніпра.

— Два тижні тому я отримав гнівного листа, підписаного начальником київського архітектурно-будівельного контролю Олександром Рябицьким. У листі мені наказано ліквідувати парк та повернути все до первозданного виду, — розкурюючи люльку, розповідає Олександр Меншиков. — Раніше тут було звалище сміття. Напевне, його й хочуть "повернути назад". Я обов"язково прийду на засідання комісії — хочу послухати, що вони там надумали.

Меншиков кілька разів запрошував у парк Леоніда Черновецького та його заступників. Каже, жодного з них тут не було. Сподівається, мер не знає, що парк наказали знищити. Причин не розуміє.

— Так, це паркова зона, тут не можна нічого будувати. А парк я створював законно. Єдине, чого немає — місто не ввело парк мініатюр в експлуатацію, а Київзем рік не підписує дозвільні документи на земельну ділянку.

"Київ у мініатюрі" відкрився наприкінці червня 2006 року. Тут є точні копії (масштаб — 1 до 33) найвідоміших споруд міста — центр Хрещатика з перехожими, автомобілями, деревами, будівлями й фонтанами, Верховна Рада, Московський міст, Лавра, залізничний вокзал, Золоті ворота. Площа ділянки — 1,8 га. Усього на ній 48 красивих мініатюр. Нещодавно з"явилася копія монумента Батьківщини-матері. Але вона ще загорнута в синій целофан.

Двоє цуценят робили "підкопи" під будівлі,  розкидали людей

— Листя чіпляється до її ребристої спідниці, тому поки що не відкриваємо, — пояснює Олександр Меншиков. — Скоро привеземо сюди також Успенський собор, він майже готовий. Робили його півроку. Незабаром з"являться Кабмін, міст Патона, "будинок із химерами".

На виготовлення однієї мініатюри йде 2–6 місяців. Людей, дерева й будівлі роблять різні спеціалісти. Аби зробити точну копію споруди, спершу ретельно фотографують оригінал з усіх боків, потім готують ескізи.

Україну в мініатюрі Олександр Миколайович вирішив створити неподалік свого ресторану "Млин" три роки тому. Каже, такі місця є по всьому світі. Тодішній мер Олександр Омельченко сказав, що хоче бачити в мініатюрі лише Київ. Грошей місто не виділило, тому власник ресторану робив усе за власні кошти. Тепер у парк приходять київські молодята — фотографуватися. Часто заходять іноземці. Відвідувала мініатюрне місто родина президента, але Віктор Ющенко містечка не бачив.

Зараз квиток у парк мініатюр коштує 10 грн. Літнім людям й дітям вхід безплатний.

— Пенсіонери в нас із власної ініціативи виконують обов"язки дружинників. Улітку вони бувають тут цілими днями, тому ганяють усіх, хто хоче походити по газонах. Хулігани й п"яниці до нас не заходять — їм тут не цікаво, — каже Олександр Меншиков. Доки ми гуляємо парком, він увесь час піднімає з клумб сміття й опале листя, носить усе до смітників.

Шкоду парку за час його існування зробили тільки двоє маленьких цуценят. Вони робили "підкопи" під будівлі, витягали мініатюрні дерева й розкидали іграшкових людей.

Перед тим як встановити кожний експонат, детально вивчали місце для нього. До газонів підводили індивідуальний полив.

— Найбільше проблем у нас — із Хрещатиком. Його замітає опалим листям, щодня треба прибирати, — каже директор парку Ірина Гриненко, 48 років.

У вівторок для прибирання сміття придбали спеціальний пилосос. Того ж дня Меншиков поприбирав сам усі доріжки.

— У нас є найсучасніша техніка для прибирання парку. Газонокосарки, спеціальні підміталки, гідротехнічні прилади, плівки, аби воду фільтрувати. Щоб містечко світилось увечері, під землею прокладено кілька кілометрів кабелів.

Про те, у скільки саме обійшовся парк, Олександр Меншиков не каже.

— Повірте, усе це дуже дорого, один спеціальний пластик чого коштує, — зауважує Олександр.

Мініатюрні будівлі не бояться ані дощу, ані снігу. Тому, якщо мерія дозволить парку існувати й надалі, закривати його на зиму не будуть. У майбутньому весь мініатюрний транспорт має ожити. Проектанти планують, що міні-Дніпром ходитимуть катери, на вокзалі — їздитимуть потяги, а літаки розвертатимуться в Борисполі. На пустій ділянці мають з"явитися не тільки київські мініатюри, а й українські. Першими будуть мініатюри одеських будівель та фортеця Кам"янця-Подільського.

Наостанок Олександр Меншиков запевнив "ГПУ", що готовий в суді відстоювати право існування парку.

Зараз ви читаєте новину «"Мініатюрний Київ" наказали знести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі