вівторок, 08 липня 2008 07:07

Мешканці Уманської протестують проти забудови парку "Супутник"

Автор: фото: УНІАН
  З липня 2008 року сперечалися пікети прибічників і противників побудови церкви у парку ”Супутник”
З липня 2008 року сперечалися пікети прибічників і противників побудови церкви у парку ”Супутник”

У парку "Супутник" на вулиці Уманській релігійна громада Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) веде будівництво храмового комплексу. Минулого четверга кілька десятків мешканців навколишніх будинків провели пікет проти забудови парку.

— У мене вже скло тріщить у вікнах! Розумієте? Наш парк — це санітарна зона, яка відділяє будинки від залізниці, — каже Валентина Кутузова, 66 років, місцева мешканка. — Насправді тут збудують висотний будинок, а нам і так нічим дихати!

До розмови підключаються інші жителі. Кажуть, у сусідніх будинках з"явилися тріщини після початку будівництва.

— Це старі будинки, вони аварійні, бо стоять на плавунах. До будівництва були тріщини, а коли почали рити котлован, з"явилися нові, а старі збільшуються! — скаржиться Олена Котова, 51 рік, мешканка будинку N25. — Земельну ділянку виділили незаконно, порушення зафіксували Держземінспекція, постійна екологічна комісія в КМДА та прокуратура міста. Ми ж не проти церков, а проти незаконної забудови парку!

Люди кажуть, що біля церкви мають будувати дві стоянки, дзвіницю висотою 43 м, сауну, притулок, будинок для священика.

Близько сотні прибічників будівництва церкви також зібралися в парку. Половина з них — пенсіонерки. Вони стоять гуртом, перемовляються, хрестяться та моляться. У руках тримають плакат — "Захистимо церкву від вандалів".

— Обов"язково тут повинен бути цей храм. Він нікому не заважає — ні будинкам, ні дорозі, нікому! — каже Тамара Гірич, жінка тримає в руках списки, щось викреслює. — Чесно скажу, я ще не глянула, як називатиметься храм, це буде Українська православна церква Київського патріархату.

Інші жінки починають її виправляти.

— Та Московського патріархату, Московського! Це буде церква Преподобного Сергія Радонезького. — вигукують із натовпу.

— Потрібно, щоб тут була церква! Поблизу ж немає церков, далеко ходити. — зауважує Лєда Іванова, 65 років. Запитую, де жінка проживає. — Тут, усі ми тут недалеко живемо! — запевняє Іванова, однак ні вона, ні інші жінки номерів своїх будинків не називають.

— Ще з минулої акції нас звинувачують у тому, що замість храму ми зводитимемо два 22-поверхові будинки, — каже "ГПУ" отець Іоанн, 33 роки, штатний священик майбутнього храму. — Це неправда. У 2003 році тут освятили місце під майбутній храм. Установили хрест, щоб усі знали, де буде церква. У 2004-му Київрада виділила нам ділянку.

За словами священика, парк "Супутник" раніше нагадував смітник, а не місце відпочинку.

— Ми кілька "КамАЗів" сміття вивезли, наші парафіяни тут прибирали. А це, — показує головою в бік мешканців, — провокація! Ми не плануємо тут ніякого паркінгу, тут буде невеличка адміністративна будівля.

Отець Іоанн запевняє, що в парку зрубали тільки десяток дерев. Уже зводять дерев"яну капличку біля майбутнього храму.

— Ми не виступаємо проти самої церкви, ми боремося проти незаконної забудови парку, — пояснює Ігор Луценко, 29 років, активіст громадського руху "Збережи старий Київ". — Будівництво починають так, що парк ділиться на дві частини. Забудовники вперед пускають церкву. Із нею важче боротися. А потім зелену зону розглядатимуть уже як територію під будівництво.

— Парк там сильно не постраждає, нам відомо про той конфлікт, але вже нічого не зміниш, — каже Ольга Довганьчина, 55 років, головний агроном Солом"янського районного "Зеленбуду". — На території у 1,3 га вони зрубали всього 12 дерев, а по плану після будівництва мають висадити набагато більше. Цей парк виконує функцію санітарної зони від залізниці. Але зараз уже нічого не вдієш — це спочатку не треба було видавати там ділянку під будівництво. Та у них є рішення Київради, тож церкву там збудують.

За словами начальника відділу внутрішньої політики Солом"янської держадміністрації Тетяни Мартиненко, на території району є вісім культових споруд, з яких більше половини належить УПЦ Московського патріархату.

Найближча церква МП розташована біля Південного залізничного вокзалу.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Уманської протестують проти забудови парку "Супутник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі