четвер, 11 квітня 2019 00:15

Люди з інвалідністю випікають кекси на продаж
6

Кекс випікається годину, коштує 220-250 гривень за майже кілограм продукту
Фото: Надано Владиславом Малащенко
На відкриття пекарні треба 500 тисяч гривень
У день в середньому випікають 15 кексів, можуть приготувати і 100
Можна "підписатись на кекси" за 1000 грн та замовляти коли зручно
Можна купити "підвішений кекс", що передадуть тим, хто потребує допомоги та уваги

У вересні 2017 року 26-річний киянин Владислав Малащенко відкрив пекарню Good Bread, де працюють люди з особливостями розвитку. Під замовлення там випікають кекси, мафіни та пироги. Через рік ще один заклад відкрили у Вінниці.

"Думав, який би бізнес можна було відкрити для людей з інвалідністю. Пекарня досить дороге задоволення. Але столярна справа ще дорожча, - розповідає Gazeta.ua Владислав, - У 2016 році виграв грант на навчання у київській бізнес-школі Startup Ukraine. Там знайшов інвестора. Дали 100 тисяч гривень. Але їх не вистачило. Загалом треба було близько 500 тисяч гривень, щоб відкрити офлайн пекарню".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянки відкрили благодійний магазин для порятунку онкохворих

Перші інвестиції витратили на оренду приміщення на Осокорках у Києві, закупівлю найпростішого обладнання та зарплату персоналу. У приміщенні стояли тільки два столи і шафа, а в кухні була одна витяжка. Довелося докуповувати холодильники і печі. Згодом потрібні були ще вкладення.

Автор: Надано Владиславом Малащенко
  Можна купити "підвішений кекс", що передадуть тим, хто потребує допомоги та уваги
Можна купити "підвішений кекс", що передадуть тим, хто потребує допомоги та уваги

Додатково зібрав гроші через Facebook. Владислав написав пост, в якому вказав банківські реквізити та на що саме потрібні кошти. Небайдужі люди перевели 106 тисяч гривень. На них купили ще пічку, холодильники оплатили оренду на кілька місяців вперед.

"Знайшли людей для роботи ще до відкриття. Була невелика команда, потім вона розпалась. Зараз хлопці нові, які працюють півроку - рік. Вже без супроводжуючих самі випікають. У нас дуже проста кухня, нічого важкого, - ділиться Владислав, - Є ті, хто приходить не часто. Зараз працює близько восьми людей з ментальною інвалідністю. Усі різні, у кожного різні діагнози, але дуже людяні та емпатія на високому рівні. У нас є співробітник з аутичного спектра, який не може виливати воду і виносити сміття. Є Віктор з аутизмом, який знає усі вулиці на пам'ять та працює кур'єром".

Спочатку шукали рецепти кексів самостійно. Потім найняли професійних пекарів, що сформували технічні карти. Для випічки одного кексу треба 1 година. У день в середньому випікають 15 кексів. одного разу могли б 100 в один день.

Автор: Надано Владиславом Малащенко
  На відкриття пекарні треба 500 тисяч гривень
На відкриття пекарні треба 500 тисяч гривень

Добре купують кекси до Великодня, у січні та травні гірше. Раніше більше купували апельсиновий та банановий кекси. Зараз клієнтів стало більше і купують увесь асортимент.

"Треба не забувати що ми соціальне підприємство. Ми повинні не гнатись за заробітками, а намагатись зробити життя людей з інвалідністю кращим, - ділиться Владислав, - Але у нас велика текучка кадрів. Можемо по 15 годин у добу працювати і так може бути місяць. Було багато людей, які приходили та казали що хочуть працювати. Але потім втрачали віру, бо у нас треба працювати. Тобто усе не просто так, як у благодійних фондах. Треба не отримувати, а віддавати".

Вартість за майже кілограм кексу від 220 до 250 гривень, м'ясні пироги – 350 гривень. Можна сплатити підписку на кекси у 1000 гривень та замовляти тоді, коли треба. Або придбати "підвішений кекс", що передають тому, кому він потрібний. Представники пекарні регулярно відводять кекси в Будинок ветеранів сцени, Інститут раку і психоневрологічні інтернати.

Автор: Надано Владиславом Малащенко
  Кекс випікається годину, коштує 220-250 гривень за майже кілограм продукту
Кекс випікається годину, коштує 220-250 гривень за майже кілограм продукту

Увесь асортимент Good Bread представлений на сайті http://goodbread.kiev.ua та у групах у соціальних мережах.

"В Україні взагалі немає робочих місць для людей із ментальною інвалідністю. Їх батьки домовляються із лікарями про оформлення довідок, щоб оформити пенсію у 1451 гривні. Цього досить мало. Але батьки бачать у цьому порятунок, що їх діти будуть отримувати хоч щось, - ділиться Владислав, - Взагалі, не усі люди з інвалідністю готові працювати. У 40 років як довести людині, що треба слухатись когось чи приходити вчасно. Для цього треба певна реабілітація, а на неї гроші".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка у декреті вигадала оригінальний спосіб заробітку

У 2018 році відкрили таку ж пекарню по франшизі у Вінниці. У майбутньому хочуть створити кафе у Києві, де серед офіціантів були люди з інвалідністю. Зараз почали займатись працевлаштуванням людей з інвалідністю та корпоративною соціальною відповідальністю.

Автор: Надано Владиславом Малащенко
  У пекарні працюють 8 людей з інвалідністю та професійні пекарі
У пекарні працюють 8 людей з інвалідністю та професійні пекарі

26-річний киянин Владислав Малащенко має театральну освіту. Декілька років працював у театрі та паралельно навчався на лікувального педагога. У вересні 2017 року у Києві відкрив соціальне підприємство - пекарню Good Bread.

Щоб відкрити манікюрний салон, треба мати досвід роботи та якісно робити манікюр. Тож після завершення курсів варто піти працювати у салон краси, де обов'язково навчать працювати з клієнтами. Загалом, для того, щоб почати власну справу треба від 30 тисяч гривень. Потрібні кошти на інструменти, манікюрний стіл і зручні стільці, стерилізатор інструментів й інше обладнання, а також матеріали та гроші на оренду приміщення. Додатково треба врахувати витрати на рекламу.

Зараз ви читаєте новину «Люди з інвалідністю випікають кекси на продаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі