понеділок, 06 лютого 2006 19:30

Киянин із ножем вимагав рабина

Автор: фото: PHL
  Затриманого з ножем киянина міліціонери саджають в ”УАЗик”
Затриманого з ножем киянина міліціонери саджають в ”УАЗик”

У п"ятницю охоронці центральної синагоги Бродського затримали 54-річного киянина Георгія Добрянського. До храму він прийшов із ножем — хотів зустрітися з рабином.

Коли Георгій Добрянський зайшов у вестибюль синагоги, в руці в нього була лише невеличка торбинка. Спочатку охоронці на нього не звернули уваги. Але далі Добрянський почав знервовано й голосно вимагати зустрічі з рабином. Це насторожило присутніх. Звичайно, ніхто духовних наставників кликати не став — у цей час усі вони були в молитовному залі.

У вестибюлі синагоги є рама металошукача, але гість не проходив через неї. Як розповіли "ГПУ" правоохоронці, коли до синагоги ввійшли двоє патрульних міліціонерів, було видно, що чоловік явно не сподівався на таку зустріч. З переляку він випустив з-під дублянки великий саморобний металевий ніж. Міліціонери відразу зорієнтувалися в ситуації і витягнули наручники. Георгій Добрянський почав відбиватися. На шум до вестибюля вийшли рабин зі своїм помічником. Давид Мільман, 42 роки, помічник головного рабина, пригадує, як побачив несподіваного візитера:

— Мені навіть здалося, що Добрянський як дві краплі води схожий на маніяка Чикатила, я його бачив колись по телевізору. Він ще й кричав. По-моєму, цей чоловік — божевільний.

Начальник Печерського РУ МВС Олександр Терещук, 41 рік, розповів "ГПУ", що затриманого привезли до районного відділку міліції о 17.25. З ним спробував одразу ж переговорити слідчий. У торбинці затриманого знайшли пляшку з водою і пакуночок із землею. Георгій Добрянський пояснив, що у пляшці свята вода з церкви, а землю він приніс із Байкового цвинтаря.

З переляку він випустив з-під дублянки великий саморобний металевий ніж

У п"ятницю Добрянський розповів міліції, що він киянин, раніше жив на вул. Антонова, 20, але кілька років тому виселився звідти. Зараз разом із співмешканкою знімають квартиру на вул. Філатова. Багато років працював на заводі, який займався ремонтом автомобілів "Москвич". Ніколи не був одружений, дітей також немає. "ГПУ" вдалося дізнатися, що Георгій Добрянський мав судимість. Ще за радянських часів він був засуджений за старою ст. 185 Кримінального кодексу (втеча із психлікарні).

Олександр Терещук каже, що вже в суботу затриманий відмовився від усіх своїх попередніх свідчень, і тепер взагалі не хоче спілкуватися зі слідчим.

Зовні Добрянський набагато старший за свої 54 роки.

— Коли я побачив його вперше, то думав, що цьому Добрянському років десь із 70–75. Видно, що він людина ненормальна, навіть погляд у нього якийсь лютий, — розповів "ГПУ" начальник Печерського відділку міліції.

Зараз Георгій Добрянський знаходиться у спецприймальнику-розподільнику, що на вул. Ремонтній, 7. У Печерському районному суді черговий суддя дала дозвіл на затримання Добрянського на 15 діб. Привід — за опір працівникам міліції. Зараз лікарі перевіряють психічний стан затриманого. За законом, чоловік може бути засуджений за опір міліції від 2 до 5 років ув"язнення. Утім, міліціонери сумніваються, що Добрянського посадять. Швидше за все, після закінчення медичної експертизи його направлять на примусове лікування.

Із Добрянським сидить крадій церковних пожертв

У неділю після закінчення вечірньої служби в церкві Святої Ольги (УПЦ МП), що на Дарниці, 20-річний киянин сховався і, коли всі пішли, спробував заволодіти скринькою для пожертв. Як розповіли "ГПУ" у храмі, злочинцеві вдалося зірвати прикріплену до стіни скриню й розбити її. Всередині було 1 900 грн.
Вийти з приміщення храму крадієві не вдалося. Тоді він спробував розбити зсередини вхідні двері. Це почув сторож і викликав міліцію. О 22.25 співробітники Дарницького райуправління затримали злодія.
Затриманий зараз перебуває в тому ж розподільнику, що й Георгій Добрянський — на вул. Ремонтній, 7. Про молодого чоловіка відомо, що він ніде не працює і не вчиться.

Зараз ви читаєте новину «Киянин із ножем вимагав рабина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі