вівторок, 09 серпня 2011 11:17

Киянам "підріжуть" інтернет

Киянам "підріжуть" інтернет

Кілька київських інтернет-провайдерів отримали листи від комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація", в яких від них вимагали демонтувати "повітряні" лінії зв'язку.

Якщо кабелі, які тягнуться між будинками, приберуть, це призведе до подорожчання послуг доступу до всесвітньої мережі в Києві. А на ринку може з'явитися компанія-монополіст, пише видання "Комментарии".

Так звані "воздушки" - це кабельні переходи від одного будинку до іншого. Такі дроти протягнуті між дахами. Оператори інтернету в останні 5 років дуже активно використовують цей метод будівництва швидкісних мереж.

"Вони вимагають їх демонтувати і використовувати кабельну каналізацію комунального підприємства в Дарницькому районі. Її схема до листа додавалася", - розповіла генеральний директор компанії "Адамант" Тетяна Дорошенко.

Менеджер вказує на те, що у своїх діях комунальщики керуються рішенням Київради від 14 липня. Згідно з рішенням, оператори зв'язку повинні будуть щомісячно у формі передоплати перераховувати плату за користування будинками, керуючись попередньо укладеними з ними договорами.

Прокладати кабель в каналізації електрозв'язку "Укртелекому" і колекторних системах компаній-забудовників істотно дорожче. Та й місць у підземних трубах на всіх не вистачає.

Оператори побоюються появи на ринку нового монополіста, який тепер буде у виборчому порядку пускати операторів в будинки киян. Іншими словами, "Київжитлоспецексплуатація" може стати другим "Укртелекомом" місцевого рівня, який володіє кабельною каналізацією і встановлює тарифи на вхід та оренду місця.

Зазначимо, що за допомогою "воздушок" будує свою інтернет-мережу навіть лідер ринку зв'язку - компанія "Київстар". У ній повідомили, що не отримували листів від "Київжитлоспецексплуатації". При цьому в компанії стверджують, що вони працюють законно.

"Ми отримуємо дозволи та узгоджуємо будівництво мереж з місцевою владою - міськими, районними. На підставі цього готуємо технічні проекти на підключення будинків, які погоджуємо з МНС, Укренергонаглядом, санстанцією",-розповідають в операторі.

Якщо комунальному підприємству все-таки вдасться зобов'язати провайдерів зняти "воздушки" в Києві, то це призведе до підвищення цін на інтернет-доступ в місті. А самих провайдерів стане менше.

Зараз ви читаєте новину «Киянам "підріжуть" інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі