середа, 28 лютого 2018 22:44

Гостиний двір повернули державі
6

Будівля руйнується з часом.
Фото: Назарій Мазилюк
Будівля руйнується з часом.
Будівля руйнується з часом.
Будівля руйнується з часом.
Будівля руйнується з часом.

Гостиний двір повернули державі без компенсації витрат за руйнацію будівлі.

Пам'ятка історії, за яку тривала боротьба активістів з 2011 року, більше не належить ПАТ "Укрреставрація" - суд розірвав договір 28 лютого.

"Недобросовісний орендар за 4 роки довів пам'ятку національного значення повністю до руйнування, порушуючи чинне законодавство. Він не здійснив елементарної консервації будівлі. У результаті вона перебуває в жахливому стані. І фонд держмайна не позивається на відшкодування будь-яких матеріальних збитків. Це обурливо", - говорить громадська активістка Олена Терещенко.

За словами народного депутата Ігоря Луценка, суму для консервації - 500 тис. грн - зібрали депутати Київради ще в 2014-му році, але їх не допускав орендар. Представник ПАТ "Укрреставрація" Дмитро Ярич каже, що консервацію збиралися починати, але після рішення суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичний Гостиний двір передали державі

"Держава має всі засоби, щоб стягнути збитки з ПАТ "Укрреставрації", - пояснює він.

Активісти збираються тиснути на фонд держмайна, щоб вони таки вимагали від колишнього орендаря відшкодування збитків. Рішення Київського апеляційного господарського суду ПАТ "Укрреставрація" може оскаржити в касаційному суді.

Гостиний двір на Контрактовій площі продовжує руйнуватися. Про це під час експертизи будівлі повідомив Київський науково-дослідницький інститут судових експертиз. Споруда без даху, стіни вкриті тріщинами, в одному з приміщень розташований саморобний спортзал.

Зараз ви читаєте новину «Гостиний двір повернули державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі