понеділок, 25 червня 2007 07:04

Фунікулер зроблять зручним для інвалідів

  67-річна Надія Мірошниченко водить фунікулер із 1973 року. Каже, що хоче на пенсію, але дочекається реконструкції
67-річна Надія Мірошниченко водить фунікулер із 1973 року. Каже, що хоче на пенсію, але дочекається реконструкції

Київський фунікулер обіцяли осучаснити вже цього року, однак робитимуть це 2008-го. За словами директора КП "Київпастранс" Миколи Ламбуцького, у вересні детальний проект реконструкції 102-річного підйомника буде готовий. Востаннє його капітально ремонтували 23 роки тому.

— Облаштуємо автоматизовані системи пропуску пасажирів на платформи. Відведемо місце для посадки пасажирів на інвалідних візках. Далі плануємо замінити вагони фунікулера та тяглові системи, — каже Ламбуцький.

Як і в метро, у вагонах фунікулера встановлять телеекрани.

Торік восени зліва від фунікулера компанія "Епоха-К" розпочала будувати споруду, як дві краплі води схожу на готель "Рів"єра", що праворуч од нього. Тоді поширилися чутки, що затиснутий між двома 7-поверховими гігантами фунікулер зовсім закриють. Адже під час будівництва "Рів"єри" його доводилося терміново ремонтувати — через роботу екскаваторів зрушився схил.

Однак міська влада запевняє — із фунікулером усе гаразд. Після будівництва двох готелів фасад підйомника відреставрують під них.

67-річна Надія Мірошниченко водить вагончики фунікулера із 1973 року. Цю жінку із сивуватим волоссям упізнав би кожен другий киянин. Про те, який вигляд матиме відреставрований фунікулер, колективу ще не розповідали.

— Так, дещо інженер один казав, — говорить Надія Іванівна. — Ось дочекаюся реконструкції, і піду на пенсію. Чесно, дуже хочеться. А вагони набридли вже. Їх тільки фарбували, деталі нові ставили. Змінювали канат, звісно.

Зараз фунікулер обслуговує 48 працівників. Молоді серед них майже немає, зазначає Надія Мірошниченко.

— Я спочатку працювала оператором, зверху контролювала рух вагончиків, щоб одночасно виїздили. А потім за пульт управління перейшла, — веде далі жінка. — Робота тут для тих, хто не любить бігати. Тим, у кого є сім"я, діти, складно. Доводиться виходити на зміну і в суботу, і в неділю.

— Я приводжу сюди американців. Тут і подивитися їм є на що — річковий вокзал, фунікулер, є і "МакДональдз" їх улюблений, — каже перекладач Євгенія Яковлєва, 53 роки.

До реконструкції фунікулера вона ставиться із підозрою.

— Не хочу, щоб як на Майдані зробили.

Залежно від пори року фунікулером користуються від 7 до 15 тис. пасажирів за добу.

Зараз ви читаєте новину «Фунікулер зроблять зручним для інвалідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі