четвер, 08 лютого 2007 18:46

Два театри відлучили від бюджету

КИЇВСЬКА мерія відмовила двом театрам — "Золотим воротам" та Українському молодому драматичному — 2007-го виділити кошти на підготовку нових спектаклів.

Про це повідомив заступник столичного мера Віталій Журавський, 51 рік. За його словами, обидва театри ставлять спектаклі нерегулярно, власного глядача не мають. Чиновник каже, що муніципальні театри використовують раніше виділені бюджетні кошти неефективно. Торік 22 театри отримали від мерії 34,6 млн грн, а заробили 9,8 млн.

— Тому ми відмовились від соціалістичного принципу фінансування, коли кошти виділялись і ділилися між театрами без урахування якості роботи, — каже Журавський.

З меценатами в місті важко

Валентині Кімберській, художньому керівникові Українського молодого драматичного театру (Прорізна, 8) стало зле, як тільки вона почула цю новину. Жінка зібралась і поїхала з роботи додому. Нещодавно Кімберська перенесла важку операцію.

— Ми не заслужили такого ставлення з боку мерії. У нас постійні аншлаги. Наші спектаклі про наркоманію та СНІД подобаються молоді, — каже "ГПУ" заступник Валентини Кімберської.

Художній керівник "Золотих воріт" Валерій Пацунов, 66 років, зізнається, що шокований цією новиною. Театр, каже він, є одним із найкращих камерних у Європі, знаний у Великій Британії, США, Росії. Власної сцени колектив не має, спектаклі ставили в Театрі ляльок на Європейській площі. З осені кияни постійно ходять на їхній спектакль "Собор Паризької Богоматері". Що робити далі, Пацунов не знає. На спонсорів не сподівається.

— З меценатами в місті важко. Одна надія, що влада одумається. Я буду радий, якщо ті 100 тисяч гривень, які були потрібні нашому театру, сильно виручать Київ, — каже він.

Журавський упевнений: театри самі повинні навчитися заробляти й шукати спонсорів. Хто не опанує цієї науки, грошей із бюджету не отримає.

Зараз ви читаєте новину «Два театри відлучили від бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі