пʼятниця, 19 травня 2017 05:30

Як кияни не допустили будівництво торгового центру

Два роки тому півтори тисячі мешканців мікрорайону Осокорки разом з активістами зруйнували паркан навколо будівельного майданчика біля виходу з метро. Це було вп'яте за останні два роки.

Їм на супротив прибули молодики у військовій уніформі та чорних балаклавах. Останні назвали себе громадським об'єднанням "Лівий берег''. Заявляли, що прийшли допомогти підтримувати громадський порядок. На місце подій також були присутні близько 200 міліціонерів.

Автор: Андрій Жигайло
  Міліція втрутилися лише після прибуття полковника
Міліція втрутилися лише після прибуття полковника

Тітушки кинулися на мешканці району, коли ті розхитувати огорожу. Розпочалася бійка. Містян посунули від паркану. При цьому міліція не втручалася. Сутички продовжилися на проїжджій частині просп. Бажана.

Активісти та захисники забудови кидали один в одного петарди, пускали феєрверки. Міліціонери не робили спроб вгамувати людей. Вони втрутилися лише, коли прибув полковник і віддав наказ зупинити бійку.

Автор: Андрій Жигайло
  На супротив містянам виступили молодики у військовій уніформі та чорних балаклавах
На супротив містянам виступили молодики у військовій уніформі та чорних балаклавах

Після години протистоянь тітушки втекли. Місцеві взялись доламувати огорожу. Міліціонери затримали трьох найактивніших, але згодом відпустили.

Під час сутички постраждали 30 активістів і 15 міліціонерів.

Мер столиці пообіцяв розірвати із забудовником договір і надати території статус скверу.

"Щоб уникнути подальшої напруги, надамо цій ділянці статусу скверу. Місто зацікавлене в інвестиціях, але інвестори мають враховувати думку киян. Я зустрічався із забудовником напередодні. Знаходимо компроміс, обговоримо компенсацію витрат, запропонуємо альтернативну ділянку для будівництва",- говорив Віталій Кличко.

Вже 22 травня землю на будмайданчику комунальники розрівняли. А 11 червня 2015 року Київрада надала йому статус скверу.

"На майданчик вже завезено 240 тонн ґрунту, засіяно 30 соток газону, висаджують ялинки, клени та кущі", - звітувала прес-служба КМДА.

Автор: www.facebook.com
  На майданчик завезли 240 тонн ґрунту, висадили рослини
На майданчик завезли 240 тонн ґрунту, висадили рослини

Невдовзі довкола колишнього будмайданчика утворився стихійний ринок.

Автор: www.facebook.com
  Довкола колишнього будмайданчика утворився стихійний ринок
Довкола колишнього будмайданчика утворився стихійний ринок

"Мені соромно за це все. Ми стільки боролися за ту землю, а її за тиждень перетворили на базар. Тепер сквер нагадує помийну яму", - жалілася жителька сусідньої вул. Мишуги Валерія Ільїна.

Забудовник подав до суду на Київраду з вимогою скасувати рішення про розірвання договору оренди та 18 квітня 2016 роки виграв його. В судовий процес втрутилася громадськість, справа дійшла до Вищого господарського суду України.

13 березня 2017 року, Господарський суд Києва скасував рішення Київради про розірвання договору оренди з приватною фірмою на ділянку землі біля станції метро Осокорки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національний парк у Пирогові збираються забудувати

За даними ЗМІ, за будівництвом на Осокорках у Києві стояла компанія, серед засновників якої був на той момент чинний депутат Київради від фракції "УДАР" Сергій Котвицький. На засіданні Київради 21 травня 2015 року мер Києва Віталій Кличко закликав Котвицького скласти депутатський мандат. Але той спростував заяву про свою причетність до забудови, але будівництво ТЦ назвав законним.

Зараз ви читаєте новину «Як кияни не допустили будівництво торгового центру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі