вівторок, 11 грудня 2007 07:09

14-річний школяр став на день чиновником

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  14-річний школяр Роман Дубовий минулої п’ятниці провів півдня за робочим місцем заступника начальника районного управління освіти
14-річний школяр Роман Дубовий минулої п’ятниці провів півдня за робочим місцем заступника начальника районного управління освіти

7 грудня, у Всеукраїнський день місцевого самоврядування, працівники управління освіти Святошинської райдержадміністрації прийшли на роботу, аби відпочити. Там відзначали День учнівського самоврядування. Частину роботи 18 держслужбовців узяли на себе школярі з 8-го по 11-й класи. Освітяни відбирали найсумлінніших учнів з 20 шкіл району. Загалом у Святошині 36 шкіл і гімназій.

— Я вас слухаю, — зустрічає в приймальні за столом секретаря тендітна 16-річна Оля, учениця зі школи N50. На грудях у неї — бейджик з ім"ям і посадою. Поруч стоїть Ірина Василевська, 49 років, справжній секретар.

— Що ж ти підписала лише один документ? Тут має бути ще один підпис! — суворо повчає школярку Ірина Василевська.

Із кабінету Ігоря Лук"янчука, заступника начальника районного управління освіти, виходить і вітається маленький хлопчик. Він одягнений у темно-синій діловий костюм із краваткою. Тримає слухавку радіотелефону. Назвався 9-класником Романом Дубовим, 14 років. Говорить, що є президентом 287-ї гімназії, яка на вул. Чорнобильській, 10б.

— Мене обрали на цю посаду, бо я — найкращий, — пишається Роман. Він заходить до кабінету, сідає у крісло керівника, при цьому ноги хлопця не дістають підлоги. — Відповідаю на виклики, вирішую різні проблеми. Кілька хвилин тому дозволив директорові однієї зі шкіл, аби той прийняв дитину з американським громадянством, — поважно, розтягуючи слова, каже малий держслужбовець.

Обіцяє не "відіграватись" на вчителях і директорові ліцею, користуючись службовими повноваженнями:

— Директор у моїй школі — гарний, нащо його звільняти? Хай собі працює чоловік.

Роман каже, що йому подобається нова посада. Коли закінчить школу, працюватиме в райуправлінні освіти чи стане міністром освіти. Де готують міністрів, Роман не знає. Зауважує, для цього треба доволі довго вчитись у райво.

Якщо Роман — новачок у сфері управління, то 17-річну Олександру Сторожук називають ветераном. Дівчина навчається на 1-му курсі філософського факультету університету ім. Т. Шевченка. Цього року вона прийшла в управління освіти, бо відчула ностальгію. 2006-го Олександра керувала держустановою. Вирішувала питання харчування, приймала скарги батьків.

— Торік допомогла одному дитсадку замінити трубу. Спершу подзвонив його завгосп, потім — директор. Я не розгубилася — повідомила нашого завгоспа в управлінні. Він уже вирішував це питання, — згадує Сторожук.

Начальник районного управління освіти Галина Терпиловська, 51 рік, сидить за столом, за яким на наради збираються підлеглі. За її столом — Вікторія Дідківська, 17 років.

— Сьогодні всі мої обов"язки виконує Вікторія. Провела апаратку з працівниками освіти, дала їм завдання, визначила терміни виконання. Потім зателефонувала до голови райради, привітала його з Днем місцевого самоврядуванням. А от фінансові документи підписую я — Вікторія не має таких повноважень, — пояснює Галина Терпиловська.

День учнівського самоврядування у Святошинському районі проводять учетверте. Опівдні школярі відпочивали, в них була обідня перерва. За трудовим законодавством України, учні почувалися держслужбовцями лише до 15.00.

Зараз ви читаєте новину «14-річний школяр став на день чиновником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі