пʼятниця, 09 березня 2012 08:55
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов
Ігор Луб'янов

Сто днів

Уряду Маріо Монті, першому після відставки Сильвіо Берлусконі, минуло 100 днів. В Італії новий кабінет розкритикували. Назвали його цинічним і таким, що не має співчуття до людей.

Моя знайома Франческа з Флоренції зараз проходить практику в Сполучених Штатах. Але стежить за подіями на батьківщині. Я часто кепкую з неї за її лівацькі погляди. Вона проти лібералізму, захищає Демократичну партію й не згодна з Монті.

- Як ти можеш захоплюватись ним? - пише Франческа. - Він же знущається з українців, а це твої земляки.

Натякає на низку ускладнень для іммігрантів, які запровадив новий уряд, щоб прибутки були білі, а податки платили всі. Навіть іммігранти.

Монті змусив дотримуватися суворої економії, скоротив пенсії. А в крамницях тепер мало не за все доводиться розплачуватися банківською карткою. Так уряд відстежує незаконні гроші й ухилення від податків. Багатьом італійцям це не подобається.

У нас усі проти нього

- У нас усі проти нього, - запевняє Франческа. - Лише іноземці його підтримують. Їм же не доводиться жити в Італії. Звідки такі симпатії?

Пояснюю. Ось сайт італійського уряду. Просто перед носом - 34-сторінковий звіт урядовців про перші 100 днів. Написано з цифрами і розкладками, але жваво, так, що зрозуміє навіть той, хто ніколи не цікавився політикою чи економікою. Звідки беруть гроші, як долають кризу, куди їх витрачають. Неймовірно, але Італію перестало трусити, рейтинг країни стрімко піднявся.

- А знаєш, як звітував Янукович про свої 100 днів? - питаю Франческу. І тут-таки відповідаю: - Співав наживо одеську пісеньку на телебаченні.

- Ти завжди наговорюєш на українську владу, - каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Сто днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі