середа, 02 листопада 2022 22:01

Як позбутися плям від кави, какао чи шоколаду ‒ перевірені способи

Як позбутися плям від кави, какао чи шоколаду ‒ перевірені способи
Випробовують той чи інший засіб виведення плям на вивороті або шві. Фото: showbiz.today.ua

Плями часом бувають такими підступними, що жоден із нових розрекламованих засобів не може з ними впоратись.

Особливо здатні псувати речі плями від кави, какао чи шоколаду. Gazeta.ua зібрала кілька дієвих порад ‒ як ефективно їх вивести.

Насамперед варто пам'ятати про обережність. Тому випробовують той чи інший засіб на вивороті або шві. Особливо це стосується забарвлених тканин. Перед тим, як приступити власне до плями, потрібно ретельно очистити тканину від пилу.

Пляму рекомендують виводити з вивороту. Для цього під тканину підкладають папір або серветку. Пляму обробляють чимось м'яким. Це може бути ганчірка, ватний тампон або м'яка щітка. Спочатку місце навколо плями змочують тампоном. Поступово переходять від країв до середини. У такому випадку вона не розпливатитеться.

Зазвичай пляму починають виводити слабким розчином. Якщо не допомагає, концентрацію можна підсилити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише в їжу: дізнавайтеся шість незвичних способів застосування солі

Якщо пляма від кави, видалити її можна щіткою, змоченою в теплій воді. Потім всю річ слід ретельно промити в теплому розчині. Половину чайної ложки кальцинованої соди або одну чайну ложку нашатирного спирту додають на літр води. Після цього тканину двічі прополіскують в теплій і один раз в холодній, підкисленій оцтом воді.

На світлих вовняних і шовкових тканинах плями від шоколаду, кави та какао виводяться підігрітим до 35 градусів гліцерином. Для цього змоченою у гліцерині ватою спочатку протирають пляму. А через 10-15 хвилин промивають теплою водою.

На лляній або бавовняній тканині плями від кави легко видаляють кип'ятінням. Попередньо тканину потрібно намилити. Кип'ятять доти, поки пляма не зникне. З таких тканин плями виводять також 5-відсотковим розчином кухонної солі з водою.

Якщо плями від кави вже задавнені, їх потрібно змочити сумішшю гліцерину (1 чайна ложка), води (1 чайна ложка) і нашатирного спирту (кілька крапель). Після того, як пляма зникне, місце промивають гарячою водою.

Старі плями на світлій тканині можна вивести за допомогою розчину щавлевої кислоти (половина чайної ложки на склянку води). Можна також приготувати розчин гіпосульфіту ‒ чайну ложку на півсклянки води. Після чищення річ перуть в мильній воді, додавши на один літр дві чайні ложки нашатирного спирту. Потім слід добре прополоскати в теплій воді.

Вовняні і шовкові тканини також чистять ганчіркою, змоченою мильною водою з додаванням нашатирного спирту. Плями від шоколаду достатньо протерти розчином нашатирного спирту або змити сильно посоленою водою.

Окрім того, на білих речах застарілі плями від шоколаду виводять перекисом водню. Ним просочують тканину і тримають 10-15 хвилин. Після цього прополіскують у холодній воді.

Якщо у вас виникає почуття, що вдома завжди повний хаос, то є популярні способи для підтримки чистоти. Експерти радять перетворити прибирання в приємне проведення часу. Як це зробити, читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Темний одяг обирають зазвичай з практичних міркувань, оскільки він не сильно брудниться і вдало поєднується з іншими гардеробом. Водночас доглядати за ним не простіше, ніж за білими або кольоровими речами. Щоб одяг чорного кольору не "сірів", не деформувався і довше залишався яскравим, необхідно враховувати кілька важливих моментів.

Зараз ви читаєте новину «Як позбутися плям від кави, какао чи шоколаду ‒ перевірені способи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі