Твердопаливний котел вигідніший за газовий

Автор: FINE-HOUSE.COM.UA
  Роботу сучасного твердопаливного котла регулює автоматика. Збільшує чи зменшує потужність горіння залежно від заданої температури й калорійності палива. У котлах тривалого горіння однієї закладки дров вистачає на тиждень роботи
Роботу сучасного твердопаливного котла регулює автоматика. Збільшує чи зменшує потужність горіння залежно від заданої температури й калорійності палива. У котлах тривалого горіння однієї закладки дров вистачає на тиждень роботи

Окупається за два сезони

— Газу на вулиці нема. Щоб провести все "під ключ", треба заплатити вартість трьох моїх хат, — каже 43-річний Віктор Омельченко із села Гореничі під Києвом. — Бо треба робити проєкт, монтувати газогін по вулиці. Сусіди не хочуть робити це разом, кожен опалює по-своєму.

Недобудований дім площею майже 200 "квадратів" Віктор купив п'ять років тому. Його продав чоловік, який передумав жити за містом. Хату добудував, утеплив, зробив ремонт, провів світло. У дворі пробив свердловину, вимурував каналізацію.

— Опалювати планував електрикою. Мені підключили потужність 20 кіловатів, — каже Віктор Омельченко. — Зробив теплу підлогу, додатково повісив радіатори. У котельні поставив котла на 18 кіловатів.

Першої зими за світло щомісяця платив майже 2 тис. грн.

— Думав, хата ще сира, стеля погано утеплена, відкоси не оббиті полістиролом, вхідні двері одинарні, — розповідає. — Але другої зими було вже по 4 тисячі. Потім електрика подорожчала ще. Не хотів працювати на саме опалення. Купив твердопаливного котла. Пробив у даху дірку, вивів димохідну трубу.

Взимку спалив у котлі непотрібну опалубку, дошки, старі дерева із саду. Наприкінці сезону докупив невелику вантажівку дров.

— Більше грався з тим котлом, ніж топив, — говорить Віктор Омельченко. — Він то димів на всю хату, то вітер полум'я задував. З димаря конденсат затікав, котла й котельну водою заливало. Я зробив димар вищим, поставив антизадувальну шапочку. Ефекту мало. Потім пробив у стіні котельні додаткову вентиляцію — приточну. Стало краще. Але дров ішло багато, а результат мене не влаштовував.

Торік перед сезоном Віктор Омельченко запросив інженера з опалення. Той перевірив обладнання, тягу.

— За голову схопився, бо я все зробив неправильно, — каже Віктор Омельченко. — Димар тонкий, не утеплений, тяги практично немає. В ньому не було ні крапельників для збору конденсату, ні ревізійних отворів. Насоси, що ганяли воду по системі, теж слабкі, труби затонкі. В системі не було розширювального бака, клапанів скиду надлишкового тиску води і для спуску повітря. Про приточну вентиляцію взагалі мовчу. Коротше, майстер все переробив. І тільки тоді я побачив усі вигоди твердопаливного котла. В хаті тепло, гріє економно, без зайвих клопотів. По грошах — дешевше, ніж люди за газ платять. Це при тому, що дрова купую готові, сам не граюся.

— Обігрівати будинок котлом на твердому паливі зараз найдешевше, — говорить інженер з опалення 52-річний Сергій Мотузяник з Києва. — Але тільки за умови, що все обладнання встановлене правильно.

Розповідає, на що звертати увагу при монтажі системи опалення з твердопаливним котлом.

— Найголовніше — димар, — каже Сергій Іванович. — Його діаметр і висоту обирають залежно від типу й потужності котла. Краще трохи товщий, бо на стінках можуть налипати сажа і смоли, зменшувати прохідність. Потрібно ставити вище конька хати, щоб не задувало. Будь-який димохід має бути утеплений, подвійний. Внутрішня частина — із нержавіючої сталі. Таку не роз'їдає вода й кислота, що утворюється внаслідок горіння. Повинні бути крапельник для збору й відводу конденсату, ревізійні отвори.

До котла має підходити окрема приточна вентиляція.

— Бо для будь-якого горіння потрібне повітря, — говорить. — Інакше паливо згоратиме не повністю, чадітиме, утворюватиметься небезпечний чадний газ. "Приточку" заводять із двору. В жодному разі в неї не може бути врізана вентиляція з кімнат.

Залежно від опалюваної площі і загальної довжини вибирають діаметр труб для теплої підлоги.

— На теплу підлогу вигідно ставити гребінку, — каже. — З неї робити кілька окремих контурів, на кожну кімнату. Так можна регулювати температуру в окремих приміщеннях.

Дрова для твердопаливного котла зберігають перекладеними в шаховому порядку в накритому дрівнику. Так краще висихають.

— Дрова мають бути сухі, інакше не грітимуть, — говорить Сергій Мотузяник. — Купувати краще тверді породи дерева — дуб, бук, ясен, акацію. З дешевої сосни тільки диму багато.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел вигідніший за газовий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі