вівторок, 13 жовтня 2020 16:04

Знайшли шкіряні м'ячі віком 3 тисячі років

У давніх могильниках Яньхай на північному заході Китаю археологи знайшли 3 шкіряні кульки. Знахідки дозволяють припустити, що жителі Китаю грали у м'яч близько 2,9-3,2 тис. років тому.

Нині вчені з Цюрихського університету не можуть із точністю сказати, як саме взаємодіяли з м'ячами, але в могилах знаходили також вигнуті палиці. На давніх малюнках та храмових розписах збереглися свідчення гри, схожої на кінне поло чи хокей на траві, втім, вони належать пізнішому періоду, тому прямий зв'язок між знахідками довести не можуть, інформує N+1.

Автор: Journal of Archaeological Science
  У Китаї знайшли найдавніші в Євразії м'ячі
У Китаї знайшли найдавніші в Євразії м'ячі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У храмі під кіптявою виявили зображення святих, яким понад тисячу років

Учені наголошують, що ігри з м'ячем з давніх часів вважалися ефективною формою фізичних вправ і військової підготовки. У регіоні, ймовірно, з'явилися одночасно з верховою їздою і необхідністю застосовувати кавалерію у війнах.

Першими грати у м'яч почали єгиптяни близько 4,5 тис. років тому. В Мезоамериці спорт опанували 3,7 тис. років тому. А виявлені в Китаї шкіряні м'ячі назвали найдавнішими в Євразії, вік попередніх таких знахідок оцінювали у 2,2 тис. років.

У березні 2020 року археологи виявили майданчик для гри у м'яч, якому 3,4 тис. років, на стародавній ділянці Етлатонго, що в Мексиці. Розкопки Джеффрі Бломстер та Віктор Салазар Чавес розпочали ще 2015-го. Спершу хотіли знайти палац чи храм, однак натрапили на пласку кам'яну підлогу завдовжи 46 м, що майже дорівнювало половині сучасного футбольного поля

Зараз ви читаєте новину «Знайшли шкіряні м'ячі віком 3 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі