вівторок, 27 серпня 2019 15:37

Знайшли докази війни, що згадується у Біблії

Археологи знайшли вівтар, якому 2,8 тис. років, у селищі Хірбат-Атаруз, Йорданія. Він проливає світло на давню війну моавитян проти Ізраїлю, описану в Біблії.

Знахідку відкрили у древньому святилищі. Колись тут знаходилось місто Атарот. На кам'яному вівтарі циліндричної форми є 2 написи моавітською мовою, а цифри записані давньою єгипетською системою письма - ієратикою, повідомляє Live Science.

Автор: Photo courtesy Adam Bean
  Вівтар, якому 2.8 тис. років підтверджує давню біблійну війну
Вівтар, якому 2.8 тис. років підтверджує давню біблійну війну

Вівтар датується часом після повстання царя Меша проти Ізраїльського королівства. Він завоював Атарот та інші міста, якими керували ізраїльтяни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшли з Європи: розгадали таємницю біблійного народу

Біблія згадує заколот, розповідаючи, що причиною військового походу Меша стала щорічна данина у вигляді тисяч ягнят і баранячої вовни. Моавитяни змушені були постійно платити її.

В одному з написів на вівтарі розповідається про розграбування міста Мешем. У другому мова йде про 4 тис. чоловіків і спустошення, однак розшифрувати його повністю надто складно.

На вівтарі також знайшли сліди масла, ладану та інших пахощів.

"Ми часто говоримо про витонченість письменницької освіти давнього Ізраїлю, і це справедливо. Але написи на вівтарі свідчать, що давні моавитяни також мали обдарованих книжників", - зазначив дослідник Крістофер Ролстон.

Археологи знайшли докази вавилонського завоювання міста Єрусалима на горі Сіон. Подія описана в Біблії. Дослідники знайшли наконечники стріл і залишки попелу. Крім того, на місці розкопок виявили велику кількість золотих прикрас і горщиків.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли докази війни, що згадується у Біблії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі