вівторок, 25 грудня 2012 12:39

Знайдений біля берегів України корабель виявився найдавнішим античним судном у Причорномор'ї

Знайдений біля берегів України корабель виявився найдавнішим античним судном у Причорномор'ї
Фото: ridus.ru

Бойове античне судно було виявлене на дні Чорного моря біля берегів України. На думку археологів, це найдавніший зі знайдених в цьому регіоні кораблів. Знахідку відносять до 5 століття до н.е. Датувати фахівцям допомогли безліч амфор, які збереглися на борту, пише Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Зміїного виявили античний корабель з амфорами

"Датування встановлювалося за керамікою великої кількості добре збережених античних амфор. За типологією вони відносяться до хіоського типу, а це п'яте століття до нашої ери, тобто у нас дуже чітка прив'язка", - розповів директор Чорноморського центру підводних досліджень, керівник п'ятої глибоководної підводно- археологічної експедиції "Берег Богів" Сергій Воронов.

Щороку українські археологи виявляють по кілька десятків затонулих історичних суден, проте багато з них опиняються вже розграбованими.

Де саме знаходиться знайдена трирема, не уточнюють. Відомо лише, що судно було виявлене в районі узбережжя північного Причорномор'я.

У наступному році, повідомив Воронов, археологи отримають додаткове сучасне обладнанням, зокрема гідролокатор бічного огляду, який дозволить отримувати дані зі всієї глибини Чорного моря на 2200 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери виявили біля Севастополя цвинтар затонулих кораблів

"Ми зможемо зазирнути в максимальні глибини Чорного моря і попрацювати з рядом об'єктів, координати яких ми маємо, але яких поки не бачили", - сказав Воронов.

Згідно з даними фахівців центру, на сьогоднішній день в чорноморському і азовському басейнах налічується понад 2500 затонулих кораблів і 24 підводних міста. Кожен з цих об'єктів становить чималий інтерес не тільки для науки, але і для "чорного ринку".

Зараз ви читаєте новину «Знайдений біля берегів України корабель виявився найдавнішим античним судном у Причорномор'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі