понеділок, 14 червня 2021 11:21

Жителів країн Балтії почали депортувати

Жителів країн Балтії почали депортувати
Радянські окупанти депортували членів родин "соціально-небезпечних елементів". Фото: Kulturologia

14 червня 1941 року розпочалися депортації з країн Балтії.

16 травня в Москві прийняли постанову "Про очищення Литовської, Латвійської та Естонської РСР від антирадянського, кримінального та соціально-небезпечного елементу". До таборів відправляли колишніх військових, політиків, землевласників. Членів їхніх родин вивозили до Сибіру.

Спочатку планували депортувати 39 395 осіб. У ніч з 13 на 14 червня 1941-го до будинків почали заходити радянські війська. Зачитували постанови, на основі яких людей арештовують або відправляють у висилку. Підігнали 490 вагонів для депортованих.

"У кімнатах був величезний безлад. Діти плакали, військові щось шукали й скидали книги з полиці батька. Моя мати встала зі стільця і поклала до своєї валізи пряжу з запахом нафталіну. Тато щось упакував під поглядами озброєних. З комори в одну коробку кидали копчене м'ясо та пів мішка гороху. Туди ж помістилася і ручна швейна машина. "Быстрее! Быстрее!" - кричали солдати", - згадувала депортацію естонка Гельві Коппель.

Родинам дозволяють взяти до 100 кг особистих речей. Чоловіків відділяють від жінок та дітей, їх везуть у концтабори.

За підрахунками істориків, під час транспортування загинули 3,8 тис. осіб. Згідно з доповідною запискою наркома державної безпеки Всеволода Меркулова на ім'я секретаря ЦК ВКП(б) Йосипа Сталіна та Наркома закордонних справ В'ячеслава Молотова від 17 червня 1941 року про результати операції у трьох країнах Балтії депортували 25 171 особу та заарештували 14 467 осіб. У Литві – 5664 заарештованих та 10 187 виселених; у Латвії – 5625 заарештованих та 9546 виселених, в Естонії – 3178 заарештованих та 5978 виселених. Серед переселенців були також євреї та росіяни.

"З поїзда вони зійшли на березі Чулима, в Красноярському краї, біля Ачинська. Тиждень вони там прожили, з ними були сусіди з їхнього району - Шалтси, Стуріси, Вілд. Люди були різні - інтелігенти, поліцейські, селяни, навіть гімназисти. Потім усіх стали розбирати на різну роботу. Місцеві ставилися до приїжджих жахливо, бо всім сказали, що це вороги народу, фашисти й експлуататори. Жили всі в бараці з нарами. Було голодно. Мама захворіла, їй порадили горілки випити залпом. Закусити дали бовтанку - це мука з водою. Мама лежала на верхніх нарах і її стало рвати. Внизу якась жінка це побачила, стала підставляти руки й кричати: "Каша, каша!" - переповідала латвійка Надія Аріньш історію своєї матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль почав втілювати плани щодо Балтійських країн

Після смерті Сталіна люди отримали можливість повернутися додому. Їх примушували підписати документ про відмову від майна. У 1990-х уряди балтійських країн проголосили депортації геноцидом.

9 червня 1940 року Червона армія дістала наказ розпочати війну на морі проти країн Балтії. Майбутня операція стала частиною радянської окупації. У документі № 02622 йшлося, що Балтійський флот мав перейти під командування Ленінградського військового округу й бути готовим до виконання бойових завдань уже 12 червня.

Зараз ви читаєте новину «Жителів країн Балтії почали депортувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі