понеділок, 30 вересня 2019 14:00

Жінку засудили за діяльність у військовому формуванні

Жінку засудили за діяльність у військовому формуванні
Ольга Чемерис разом із чекістами. Світлина зроблена з метою шантажу жінки Фото: wikipedia

Підпільницю ОУН Ольгу Чемерис чекісти засудили до розстрілу 30 вересня 1950-го. Жінка стала однією з небагатьох, кому український суд відмовив у посмертній реабілітації.

За життя побувала у німецькому концтаборі. Після звільнення 1943-го будувала укріплення проти радянської армії в Станіславській - тепер Івано-Франківській області. Там познайомилась із підпільниками ОУН і захопилась ідеями організації.

Виконувала завдання розвідниці та пропагандистки. Згодом призначили друкаркою до Карпатського крайового провіду ОУН. Працювала під керівництвом публіциста Михайла Дяченка, в якого закохалась.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не міг присягати тим, хто зробив нас рабами" - політв'язень

Захворіла на туберкульоз і вирушила на лікування до Рівненської області. Там її схопили радянські розвідники. Розповіла, що Карпатський провід перебував у Чорному лісі. Але за серйозну агентку її не сприйняли і відпустили.

Повторно арештували 1948-го у Львові. Вмовляли до співпраці з метою видачі Дяченка. Жінка погодилась, її відпустили до ОУНівців. Але завдання не виконала, продовжила стосунки з Дяченком і народила від нього дитину.

За рік її заарештують повторно. На допитах зізналась, що кохала чоловіка. При цьому розповіла забагато про саме підпілля. Отримавши цінну інформацію, її вирішили розстріляти у Станіславі - тепер Івано-Франківську. Вирок виконали у місцевій тюрмі.

Діячка УПА Людмила Фоя загинула у бою з бійцями НКВС 19 липня 1950-го. Жінка була подвійним агентом. У НКВС її знали як "Апрєльску", в УПА як "Марка Перелісника". Брала участь у контррозвідувальній операції проти радянських спецслужб. Працювала у підпільній пресі повстанців. Чекісти дізналися від закатованих полонених повстанців, що Фоя веде подвійну гру. Її оголосили у розшук. Шукали майже 4 роки. Жінка підірвала себе гранатою.

Зараз ви читаєте новину «Жінку засудили за діяльність у військовому формуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі