четвер, 24 вересня 2020 11:22

Здійснили перший політ на дирижаблі

Здійснили перший політ на дирижаблі
Французький винахідник здійснив перший політ на дирижаблі з паровим двигуном. Фото: 24tv.ua

Французький винахідник і повітроплавець Анрі Жиффар 24 вересня 1852 року здійснив перший політ на дирижаблі з паровим двигуном.

Винахідником дирижабля вважають математика Жана Батиста Марі Шарля Меньє. Свій винахід він розробив у формі еліпсоїда. Керування дирижаблем здійснювалося за допомогою трьох пропелерів, що оберталися завдяки зусиллям 80 осіб.

Висоту польоту повітроплавці регулювали, змінюючи об'єм газу в аеростаті шляхом використання баллонета.

Меньє запропонував дві оболонки для дирижабля — зовнішню основну і внутрішню.

Анрі Жиффар запозичив ідеї створення конструкції літального апарата у француза Меньє.

Дирижабль із паровим двигуном Жиффара здійснив перший політ 24 вересня 1852 року.

Різницю між датою винаходу аеростата (1783 р.) і першим польотом дирижабля пояснюють відсутністю двигунів для аеростатичних літальних апаратів у той час.

Наступний технологічний прорив відбувся 1884 року. Тоді здійснили перший повністю керований вільний політ на французькому військовому дирижаблі з електричним двигуном La France.

У ХІХ столітті дирижаблі не були міцними та довговічними. Регулярних керованих польотів не здійснювали до появи двигуна внутрішнього згоряння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йдеться про повне розмосковлення церкви - міністр

Перший політ літака в історії здійснили брати Орвілл і Вілбер Райти у США 17 грудня 1903 року. "Флаєр" протримався у повітрі 59 секунд і пролетів 260 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Здійснили перший політ на дирижаблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі