вівторок, 08 червня 2021 08:20

Заснували грязьовий курорт

Заснували грязьовий курорт
1827-го у Саках утворили першу в Російській імперії грязелікарню. Фото: gintur.com

В Криму 8 червня 1827-го засновали грязьовий курорт Саки. Це перша в Російській імперії грязелікарня.

За часів Кримського ханства Саки був невеликим селом, що входив у володіння знатного кримського роду Мансур. Назва походить від племені саків, які жили в цих місцях. Сакське озеро завдовшки 5 км, а в найширшому місці досягає 3 км.

Лікувальні грязі унікальні по своїх цілющих властивостях. У їх складі різні речовини органічного і неорганічного походження. Лікувальний мул насичений сірководнем. Грязь підвищує опір хворобам, припиняє розмноження мікробів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгар і греків вислали з Криму

В місті є мінеральне джерело з температурою 45°С, що лікує шлунково-кишкові захворювання. Грязелікарня стала відділенням Сімферопольського військового госпіталю. Там працював лікар Микола Пирогов.

На Міжнародній виставці гігієни в Дрездені 1911-го Сакська грязелікарня одержала почесний диплом.

У березні 2014-го в результаті анексії Криму місто опинилось під контролем Росії.

На березі Ахтіарської бухти адмірал шотландського походження Томас Макензі заснував першу в Криму військово-морську базу Севастополь 14 червня 1783-го.

Спочатку поселення називалося Ахтіар, але Катерина II своїм указом наказала влаштувати на його місці велику фортецю і назвати Севастополем. Адміністративно Севастополь увійшов до складу Таврійської області, утвореної в складі Катеринославського намісництва. Назва міста складається з двох грецьких слів Севастос — "священний" і поліс — "місто".

Зараз ви читаєте новину «Заснували грязьовий курорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі