середа, 12 квітня 2017 04:10

Засновниками українського "Пласту" стали професори та їх студенти

Засновниками українського "Пласту" стали професори та їх студенти
У центрі - засновник "Пласту" Олександр Тисовський. Ліворуч від нього Богдан Макарушка, праворуч – Ярема Весоловський. Фото: Прес-служба "Пласту"

12 квітня 1912 року у Львові перші 40 членів пластового гуртка під керівництвом професора Олександра Тисовського прийняли Пластову присягу.
"Пласт" — найбільша та найстаріша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу (США, Аргентина, Канада) та об'єднує пластунів України й української діаспори. В Україні кількість пластунів - понад 10 000 осіб. Найбільше пластунів у Львові - понад 1 тис. членів, Івано-Франківську, Тернополі, Києві.

Створення українського Пласту пов'язано із заснуванням руху скаутів в Англії в 1908-му році. Український Пласт офіційно створено три роки пізніше на українських історичних традиціях, на що вказує і його назва. Слово походить від назви козаків-пластунів, які повзали по-пластунськи і виконували функції розвідників у козацькому війську. Гербом Пласту є український тризуб і біла трилиста лілея, символ скаутського руху. Три головні обов'язки пластуна: бути вірним Богові і Україні, допомагати іншим та жити за Пластовими законами.

Перші українські пластові гуртки зародилися в Галичині в 1911-1912 роках. Організаторами були студенти - Іван Чмола, Петро Франко, Михайло Шипайло, Іван Боберський і професор Олександр Тисовський. Пласт став всеукраїнською позапартійною організацією. Творці мали перед собою ціль - створити сильних, витривалих патріотів.

Читайте також: Архів "Пласту" знайшли на горищі

З 6 квітня 1913 року відбувся перший з'їзд представників Пласту у Львові. На З'їзді створено першу Централю – Організаційний Пластовий Комітет, якого 1918-го року перетворено на Верховну Пластову Раду. Це все створено при Українському Крайовому Товаристві Охорони Дітей і Опіки над Молоддю. В тому ж році виходить перший пластовий посібник під назвою "Пласт" та брошура Петра Франка "Пластові ігри і забави". У пресі з'являється декілька статей з інформацією, як створювати пластові відділи, патронами яких були визначні постаті українського громадського й культурного життя. Пласт прийняли українці дуже прихильно.

Майже 80 років документи та печатки української молодіжної організації "Пласт" пролежали на горищі приватного будинку в Зборові на Тернопільщині. 54-річний водій Василь Висоцький випадково знайшов цінні історичні матеріали, які досі вважали загубленими.

Зараз ви читаєте новину «Засновниками українського "Пласту" стали професори та їх студенти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua