пʼятниця, 23 грудня 2005 16:42

Архів "Пласту" знайшли на горищі

Майже 80 років документи та печатки української молодіжної організації "Пласт" пролежали на горищі приватного будинку в Зборові на Тернопільщині. 54-річний водій Василь Висоцький випадково знайшов цінні історичні матеріали, які досі вважали загубленими.

— Добре заховали, — розповів чоловік "ГПУ". — Я все життя прожив у цьому будинку й нічого не знав про скарб на горищі. Якби не капітальний ремонт даху, ніхто тих документів не знайшов би.

На початку минулого століття в будинку Висоцького проживала сім'я його родича— банкіра Багрія. Син Ярослав був активним діячем "Пласту", потім директором української просвітницької організації "Рідна школа". Після встановлення в Західній Україні радянської влади і "Пласт", і "Рідну школу" заборонили. Активістам цих організацій загрожувала тюрма, тому Ярослав Багрій емігрував до Канади, де й помер.

— Іноді він писав нам звідти, але ніколи не говорив про заховані документи, — згадує Василь Висоцький.

Знайдені речі передадуть зборівському Музею визвольних змагань після того, як їх копії зробить тернопільська організація "Пласту". Цей молодіжний рух зародився 1911 року на Галичині та Волині за зразком американської організації скаутів. Після Другої світової війни організація діяла за кордоном — у США, Австралії, Аргентині та інших країнах. 1991 року "Пласт" відновлено в Україні. Зараз активними пластунами є 10 тис. юних українців.

Зараз ви читаєте новину «Архів "Пласту" знайшли на горищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі