понеділок, 11 січня 2021 11:37

Запустили систему заготівлі продовольства

Запустили систему заготівлі продовольства
Радянська Росія вимагала від радянської влади України щоденних поставок у 100 вагонів із зерном Фото: wikimedia

11 січня 1919 року радянський уряд запровадив продрозкладку. Це система примусової заготівлі сільськогосподарських продуктів. Стала одним із елементів політики "воєнного комунізму".

В Україні продрозкладка почала діяти з 13 квітня. Її накладали на господарства площею понад 5 десятин. Найбільше від неї постраждали заможні селяни, які виступали проти більшовиків. Мали здавати "надлишки" зерна державі за встановленими твердими цінами, подекуди значно нижчими, ніж для звичайних селян.

Продрозкладку проводили органи Наркомпроду. Насильницьке вилучення хліба та зерна здійснювали продзагони - озброєні команди робітників. Підтримували їх солдати Червоної армії та активісти комітетів бідноти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни підняли антибільшовицьке повстання

Пізніше, окрім хліба та фуражного зерна, у селян почали вилучати м'ясо та картоплю, а згодом усі сільськогосподарські продукти, навіть прядиво. Людей, які чинили опір, називали саботажниками та могли арештувати чи навіть розстріляти. У відповідь селяни піднімали повстання.

Масова конфіскація продуктів за часів воєнного комунізму стала однією із причин Голодомору 1921-1923 років.

29 липня 1921 року політбюро центрального комітету КП(б)У надіслало до ЦК РКП(б) телефонограму, у якій брало зобов'язання зібрати в Україні 100 млн пудів продподатку з урожаю 1921-го. Перед цим у країні були посухи та неврожай. Вирувала епідемія тифу. Комуністичні перетворення господарства спричинили колапс економіки. Почався голод.

Зараз ви читаєте новину «Запустили систему заготівлі продовольства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі