субота, 05 грудня 2020 08:20

Заборонили опалювати будинки вугіллям

Заборонили опалювати будинки вугіллям
Британський уряд закликав людей відмовитися від використання вугілля. Фото: "Телеграф"

У Лондоні почався "Великий смог" 5 грудня 1952-го. Місто накрила густа суміш диму й туману. За чотири дні жертвами смогу стали від 3412 до 4075 британців. Причиною смерті були в основному респіраторні захворювання.

Через похолодання напередодні лондонці використовували для опалення більше вугілля. Основний забруднювач - отруйний сірчистий газ, йшов з пічних труб. Споживання вугілля в надзвичайно морозні дні підскочило до рекордних рівнів.

Приблизно в той самий час завершилася заміна міського електротранспорту на автобуси з дизельними двигунами. Стояла безвітряна погода. Продукти горіння, затиснуті зверху щільним шаром холодного повітря, набрали великої концентрації. Від токсичного повітря корови на полях задихалися до смерті. Причиною смерті людей були в основному респіраторні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загадковий туманний Лондон - добірка ретро-фото

У Лондоні скасували всі концерти й покази кінофільмів. Смог проникав у приміщення і глядачі просто не бачили екрана чи сцени. Видимість була настільки низькою, що міські автобуси не вийшли на маршрут. Єдиним видом транспорту залишилося метро.

Туман розвіявся 9 грудня. Результатом Великого смогу став закон "Про чисте повітря" 1956-го. Ввели заходи для скорочення забруднення атмосфери в британських містах та заборону на топку вугіллям.

В Лондоні запустили знаменитий годинник Біг Бен на вежі парламенту 31 травня 1859 року. Перша спроба за 10 днів до того виявилася невдалою - годинник не працював.

Туман розвіявся 9 грудня. За цей час від респіраторних захворювань померли майже чотири тисячі людей. Ще близько восьми тисяч – протягом наступних кількох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили опалювати будинки вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі