четвер, 09 липня 2020 09:25

За проїзд мостом запровадили плату

За проїзд мостом запровадили плату
У 1974-го Карлів міст зробили пішохідним. Фото О. Васьків

Король Чехії Карл IV 9 липня 1357-го в Празі заклав перший камінь мосту через річку Влтаву. Два попередні змили повені. Спочатку по ньому їздили лише монархи. Простолюдини платили гроші за проїзд.

Карл перед його будівництвом звернувся до астрологів. Вони вирахували, у який рік, день та о котрій годині потрібно закласти міст, аби він стояв вічно. Карл дочекався визначеного часу і поставив перший камінь.

Міст побудований із богемського піщанику, додавали в суміш курячі яйця аби зміцнити споруду. З усього королівства кожен селянин мав привезти по 50 шт. Міст назвали Карловим, і він стоїть досі. Спочатку по ньому їздили лише монархи. Довжина мосту — 516 м, ширина — 10 м. Його захищають три башти і прикрашають 30 статуй і скульптур. Їх поставили близько 1700-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День відкриття мосту зробили вихідним

Карлів міст з'єднує собою берега Влтави. Довгий час він служив для проїзду шановних монархів з королівського палацу в Град. Тут проводилися ярмарки і влаштовувалися лицарські турніри. У 1974 році владою було прийнято рішення зробити Карлів міст пішохідним.

Між двома частинами Нью-Йорка - Мангеттеном та Брукліном, 2 січня 1870 року почали будувати Бруклінський міст довжиною 1825 м. На момент завершення будівництва він був найбільшим підвісним мостом у світі. Першим, у конструкції якого використовувались сталеві троси.

Зараз ви читаєте новину «За проїзд мостом запровадили плату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі