четвер, 02 січня 2020 08:21

День відкриття мосту зробили вихідним

День відкриття мосту зробили вихідним
Бруклінський міст став символом Нью-Йорку. Картина Eric Homberger

Між двома частинами Нью-Йорка - Мангеттеном та Брукліном, 2 січня 1870 року почали будувати Бруклінський міст довжиною 1825 м. На момент завершення будівництва він був найбільшим підвісним мостом у світі. Першим, у конструкції якого використовувались сталеві троси.

Ідея створення Бруклінського мосту належала інженеру німецького походження Джону Роблінгу. Він взяв за основу підвісну конструкцію, в якій основне навантаження брали на себе сталеві канати. На момент будівництва міст вважався найбільшим з підвісних у світі. Багато хто побоювався, що в перші дні експлуатації міст рухне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дату будівництва мосту вирахували астрологи

Ще під час будівництва міст вважали проклятим. При будівництві Бруклінського моста від кесонної хвороби, обвалів і травм при вибухових роботах загинуло близько 150 осіб.

На відкритті мосту були присутні мер Нью-Йорка Франклін Едсон та президент США Честер Алан Артур. У цей день влаштували вихідний: усі охочі могли прийти й помилуватись цим архітектурним творінням. У перший же день близько 1 800 транспортних засобів та понад 150 тис. осіб скористалися ним, щоб перебратися на інший бік.

Через тиждень у натовпі, котрий перебував на мосту пройшли чутки про можливість раптового обвалення, що стало причиною тисняви й загибелі 12 осіб. Щоб запевнити народ у міцності мосту, влада провела по ньому 21 слона із цирку, що гастролював неподалік.

У 1964 році міст було занесено до списку Національних історичних пам'яток. Завдяки голлівудським фільмам вважається одним із символів міста.

9 липня 1357 року о 5 годині 31 хвилині король Чехії Карл IV (1316— 1378) в Празі заклав перший камінь у мості через Влтаву. До сьогодні Карлів міст не потребує капітального ремонту, його лише реставрують.

Зараз ви читаєте новину «День відкриття мосту зробили вихідним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі