пʼятниця, 23 лютого 2018 12:48

За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень

За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень
На Прохора-Зимооха кропили худобу святою водою. Фото ukr.media

Цього дня вшановують пам'ять преподобного Прохора Печерського. У народі святого називали Прохір-Зимоох і казали: "До Прохора стара охала: "Ой, студено!", а прийшов Прохір та Влас: "Невже скоро весна у нас?".

Наші предки у цей час вже починали активно готуватися до весни. Це було свято робочої худоби. Тому цього дня святили воду і кропили нею тварин, щоб захистити від хвороб. За місяць-півтора корів виганяли пастися.

Ще у народі говорили: "Зима побачила Прохора і голосно заохала". У той же час зими ще остерігалися і просили: "Як лютий не лютуй, а на весну брів не хмур". Втім, мороз, на думку людей, і сам розумів, що панувати йому залишалося недовго: "На Прохора і зима заохає, а лютий лютує, але весну чує".

Прикмети

1. Якщо з 23 по 28 лютого дні будуть морозними, то березень буде дуже теплим.

2. Якщо 23 лютого почати лікувати серйозну хворобу, то можна розраховувати на сприятливий результат.

3. Не можна в цей день їсти раків, бо можна захворіти.

23 лютого обов'язково молилися, щоб отримати захист від загибелі без покаяння, - це було найстрашнішою смертю для християнина, оскільки тільки душа, яка покаялася, може потрапити в рай, пише РБК-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розговляються паскою, яйцем або хріном

У народі помітили, якщо 23, 24, 25 лютого є іній на деревах, то буде дощ на Мокія Мокрого (24 травня), а це означає, що все літо буде "мокрим", дощовим.

Харківський бабак Тимко ІІІ передбачив, що зима скоро закінчиться, а весна буде теплою. Народний синоптик Леонід Гобань спростував його прогноз. За його словами, потеплішає тільки до кінця березня. Перша семиденка березня буде морозною: з 1 по 4 березня температура коливатиметься в межах -6...-8°С вдень, вночі — до -12°С. Із 4 березня морози трохи ослабнуть, але 3-4 березня в Центральній частині України очікується сніг. Із 10-19 березня трохи потеплішає до +3..+4°С, а 13-16 березня в Україну прийдуть дощі. До 20-22 березня стовпчик термометра знову піде вниз, і вдень буде всього +2...+3°С, вночі — мороз.

Зараз ви читаєте новину «За погодою 23 лютого визначали, яким буде березень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі