понеділок, 22 червня 2020 13:39

За наказом Шухевича працювала на Донбасі - зв'язковій командира УПА виповнилось 100 років

За наказом Шухевича працювала на Донбасі - зв'язковій командира УПА виповнилось 100 років
Ольга Ільків відзначила 100-річний ювілей. Фото: УІНП

21 червня 2020-го відзначила 100-річний ювілей зв'язкова командира Української повстанської армії Романа Шухевича Ольга Ільків.

Вона народилася 1920-го в місті Стрий на Львівщині. 1936 року вступила до Українського інституту для дівчат у Перемишлі. Стала пластункою. Пізніше закінчила курси від Ярославської гімназії в Кракові.

1941 року вступила в ОУН. Пройшла короткий вишкіл та вирушила до Львова. Там готувалася до участі в похідній групі ОУН на Житомирщину. Цьому завадили арешти націоналістів, які проводило гестапо.

Ільків працювала друкаркою на Львівській залізниці. Діставала для оунівців квитки на своє ім'я. Навчалась в медичному інституті.

З 1942-го очолила жіночу мережу ОУН Львова. 1945-го на Різдво матір Ільків арештували. Ольга Ільків була змушена піти в підпілля.

На початку 1950 року Роман Шухевич скерував Ольгу Ільків їхати на Донбас розбудовувати мережу ОУН. Напередодні її арештували радянські спецслужби, коли Ольга прийшла попрощатися з подругами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зв'язковим УПА передали результати допитів

Ольга Ільків була в ув'язненні 14 років. Відбувала покарання у в'язницях для особливо небезпечних злочинців у Олександрівську, Володимирі та в Іркутській обл.

Зараз Ольга Ільків активна у громадському житті.

Мене питають: де секрет вашого довголіття? Секрет – у людяності і відзивчивості до всього живого. Бог постійно зі мною, весь час обмінююся з Ним думками, - розповідала Ольга Ільків в інтерв'ю "Країні", - дякую Богу, що досі зберігаю пам'ять і ясність думки. Зацікавлена прожити ще хоч рік. Одну книжку видала, а на другу - "Спокуса" - нема грошей. Хочу, щоб все записали. Бо не замовлю в Бога ще 10 років. До останнього дихання я - за Україну, я - політик. Нема іншої роботи, є політика.

Зараз ви читаєте новину «За наказом Шухевича працювала на Донбасі - зв'язковій командира УПА виповнилось 100 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі