четвер, 08 серпня 2019 08:20

За колоски розстрілювали на полі

За колоски розстрілювали на полі
Карали за законом і дітей, які намагалися знайти хоч якусь їжу. фото: Меморіал памяті жертв Голодомору

У радянській газеті "Правда" 8 серпня 1932 року опублікували постанову ЦВК і РНК СРСР "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів та кооперації і зміцнення громадської власності". В народі закон отримав назву "закон про п'ять колосків". За таку кількість зерна могли розстріляти людину просто на полі.

Текст постанови ЦВК і РНК СРСР такий: "За последнее время участились жалобы рабочих и колхозников на хищения грузов на железнодорожном и водном транспорте и хищения кооперативного и колхозного имущества. Центральный Исполнительный Комитет и Совет Народных Комиссаров Союза ССР постановляют: применять в качестве меры судебной репрессии за хищение грузов высшую меру социальной защиты — расстрел с конфискацией всего имущества и с заменой при смягчающих обстоятельствах лишением свободы на срок не ниже 10 лет с конфискацией имущества".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали невідомі фото творців Голодомору

Постанова мала пом'якшувальні обставини - замість розстрілу позбавляли волі терміном на 10 років із конфіскацією всього майна. Його одразу передавали у колгоспну власність. Амністія заборонялась. Під його дію потрапляли також діти будь-якого віку. В народі закон отримав назву "закон про п'ять колосків". До початку 1933 року засуджено 54 645 осіб, з них 2110 – до страти. Карали і дітей, які намагалися знайти хоч якусь їжу. Насправді цифри були значно більшими.

У Галузевому державному архіві Служби безпеки України знайшли невідомі фотографії організаторів Голодомору 1932-33-х. Усі вони зроблені у Києві та датуються 1934-1936-ми

Зараз ви читаєте новину «За колоски розстрілювали на полі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі