неділя, 18 листопада 2018 08:20

За час будівництва собору помер 21 Папа і змінилось 8 архітекторів

За час будівництва собору помер 21 Папа і змінилось 8 архітекторів
Площа Святого Петра (прибл. 1858). Фото: Tommaso Cuccioni

Папа Урбан VIII 18 листопада 1626 року освятив собор Святого Петра у Ватикані, який зводився понад 120 років. На місці цього храму колись був цирк царя Нерона.

Першу базиліку було споруджено за правління імператора Костянтина Великого на місці садів цирку Нерона. Будівництво храму тривало з 324 р. по 349 р. Невдовзі тут почали проходити папські коронації, які до того відбувалися у Латеранській базиліці. Проект нового собору створений італійським архітектором Донато Браманте. 18 квітня 1506 року було розпочато будівництво. Загалом, до закінчення будівництва, яке тривало 120 років, помер 21 папа і змінилось 8 архітекторів. Кожен з них вносив свої принципові зміни в проект собору - наймаштабніші з них належать Мікеланджело Буонарроті, який працював над собором останні 17 років свого життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати Тереза знала, ким вона буде з дитинства

Перед собором була потрібна площа, яка вміщала б дуже багато віруючих, що приходили сюди, щоб отримати папське благословення. Це завдання виконав Джованні Лоренцо Берніні, який створив протягом 1656—1667 рр. площу перед собором — одне з видатних творів світової містобудівної практики.

Загальна довжина собору 211,6 метри, ширина - 150, висота - 138 метрів. Купол, шедевр архітектури, має всередині висоту 119 м і діаметр 42 м і спирається на чотири потужних стовпа. Загальна площа собору становить 2,1 гектара. У соборі є більше ста гробниць, серед яких 91 поховання папи, могили імператора Священної Римської імперії Оттона II, композитора Джованні П'єрлуїджі да Палестріна, претендента на англійський і шотландський престоли Якова III Стюарта. Останнім похованим є папа Іван Павло II, який помер у квітні 2005 року. Одночасно у храмі може перебувати до 60 тисяч віруючих.

Мати Тереза 26 жовтня 1950 року у Калькутті в Індії заснувала жіночу чернечу конгрегацію "Сестри Місіонерки Любові". Вона опікувалася хворими та нужденними людьми у всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «За час будівництва собору помер 21 Папа і змінилось 8 архітекторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі