пʼятниця, 26 жовтня 2018 08:21

Мати Тереза знала, ким вона буде з дитинства

Мати Тереза знала, ким вона буде з дитинства
Мати Тереза. Фото: Evert Odekerken

Мати Тереза 26 жовтня 1950 року у Калькутті в Індії заснувала жіночу чернечу конгрегацію "Сестри Місіонерки Любові". Вона опікувалася хворими та нужденними людьми у всьому світі.

Її справжнє ім'я Аньєз Гонжа Боякшу. Народилася 1910 року в Албанії. Там прожила 18 років. З 12 років зрозуміла, чому хоче присвятити своє життя. Була зачарована розповідями про життя місіонерів і монаше служінням в Індії. Опісля прийняла чернечий постриг і працювала вчителькою в Калькутті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ватикан канонізує мати Терезу

У 1950 році Тереза отримала дозвіл Ватикану заснувати місію. Стала піклуватися "про голодних, голих, бездомних, скалічених, сліпих, прокажених, усіх тих, хто для суспільства небажаний". Почалося все з невеличкого ордену з 13 членів у Калькуті.

В 1952 році мати Тереза відкрила перший притулок для людей при смерті у приміщенні, яке їй надало місто Калькутта. За допомогою влади вона перетворила покинутий індуїстський храм в Калігатський притулок для помираючих. У ньому бідним надається безкоштовний догляд перед смертю.

На момент смерті матері 87-річної Марії Терези доброчинні місії налічували 4 тис. сестер, 300 братів і близько 100 тис. волонтерів. Вони працювали в 610 місіях в 123 країнах світу.

Черниці очолюють сирітські притулки, заклади по догляду за хворими на СНІД й центри доброчинства в усьому світі. Вони доглядають за біженцями, сліпими, безпомічними, перестарілими, алкоголіками, бідними й бездомними, допомагають жертвам потопів, епідемій та голоду.

У 2003 році Католицькою Церквою мати Тереза була зарахована до лику блаженних, потім - канонізована.

Зараз ви читаєте новину «Мати Тереза знала, ким вона буде з дитинства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі