пʼятниця, 21 лютого 2020 13:23

З молотками і рубанками - чим займалися євреї в Україні 120 років тому
34

Якими були євреї України 120 років тому
Фото: facebook.com/BelleEpoqueUA/
Якими були євреї України 120 років тому
Якими були євреї України 120 років тому
Якими були євреї України 120 років тому
Якими були євреї України 120 років тому

Показали фото євреїв України початку XX ст. Більшість із колекції графіка Соломона Юдовіна. Збирали їх у польовій експедиції етнографа Шломо Раппопорта - відомого як Семен Ан-ський.

На фото можна побачити загальний побут євреїв та чим вони промишляли в Україні. Зустрічаються ковалі, крамарі, теслярі, столяри, колесники, чоботарі, музики та навіть майстри з виготовлення сірників і надгробків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пишні палаци та злидарі - як жили китайці 140 років тому

1880-го на території Наддніпрянської України жили 1,5 млн євреїв. Понад половину з них були жителями смуги осідлості євреїв в Російській імперії. Найбільше проживало в Подільській, Київській та Волинській губерніях. Близько 613 тис. жили в губернських та повітових містах, 60 тис. - в заштатних містах та містечках, 294 тис. - в селах, пишуть Хроніки Прекрасної Епохи.

До кінця ХІХ століття чисельність єврейського населення збільшилася до 1,6 млн осіб. Це становило 8% населення українських губерній. Євреї посідали 3-тє місце найчисельніших національностей України, після українців та росіян.

Показали фото жителів Бесарабії наприкінці XIX - на початку XX ст. 1897 року в Бессарабській губернії, що включала в себе всю сучасну Молдову та частину сучасних Одеської та Чернівецької областей, жили 1,9 млн осіб. Близько 47,6% населення губернії складали молдавани. Українців було близько 19,6%. Величезну громаду складали євреї - 11,8% - переважно жителі міст та містечок.

Зараз ви читаєте новину «З молотками і рубанками - чим займалися євреї в Україні 120 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі