четвер, 20 травня 2021 15:18

Взялися за розгадку таємниці покійника, якого знайшли на пляжі більш як 70 років тому

В Австралії вирішили ексгумувати тіло "людини з Сомертону", щоб остаточно розгадати її таємницю.

Тіло чоловіка виявили 1948 року неподалік хвилевідбійної стіни на пляжі Сомертон у Південній Австралії. Він був одягнений у костюм зі зрізаними етикетками та краватку. При собі не мав жодних документів, а на ньому не виявили слідів насилля. З того часу не знайшли жодної інформації про нього чи його родичів та не встановили причин смерті. Поховали на міському кладовищі під табличкою "Невідомий", передає BBC.

Автор: disgustingmen.com
  Загадкового чоловіка знайшли на пляжі Сомертону 1948 року. Поруч із ним лежали папірець із написом "Тамам Шуд", квиток на поїзд, квиток на автобус, сигарети, жувальна гумка і гребінець
Загадкового чоловіка знайшли на пляжі Сомертону 1948 року. Поруч із ним лежали папірець із написом "Тамам Шуд", квиток на поїзд, квиток на автобус, сигарети, жувальна гумка і гребінець

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дізналися секрети муміфікації давніх єгиптян

За десятиліття люди породили безліч теорій. Чоловіка називали нещасним коханцем, самогубцем чи навіть радянським шпигуном часів Холодної війни. На таку думку навели дослідження подій 1948 року в тій місцевості, а також знайдені неподалік тіла незв'язні записи, які вважали кодом - відірваний шматок паперу на якому було написано "Тамам Шуд". Цю фразу знайшли у рідкісному виданні збірника "Рубаят" перського філософа Омара Хайяма. Означала "завершений" або "кінець".

Прокурорка Південної Австралії Вікі Чепман зазначила, що ексгумація тіла відповідає "великому суспільному інтересу" до цієї справи. Щоб дізнатися більше, його передадуть ученим, а ті покладуться на технології зчитування ДНК. Усі сподіваються, що загадку "людини з Сомертону" врешті розгадають.

"Наші сучасні технології значно випереджають ту техніку, яка була в кінці 1940-х, коли знайшли тіло", - додала криміналіст Анне Коксон.

Нещодавно учені розповіли, кому належали загадкові залишки, виявлені під час обстеження печери Ерротальде I в провінції Наварра на півночі Іспанії. Вони виявилися унікальними для Іспанії та важливими для всього Європейського континенту.

На скелет натрапила ще 2017-го група спелеологів. Він лежав за 200 м від входу в печеру. Дослідження проводили протягом трьох років, здійснюючи експедиції до печери, щоб не пошкодити останків. У результаті їх датували 9700 роком до н.е. Скелет належав молодому чоловікові, якому на момент смерті було 17-21 років. За життя займався мисливством і збиральництвом та шукав прихистку в печерах у період довгих та холодних зим

Унікальність знахідки полягає в тому, що чоловік жив у період глобальних кліматичних змін, в епоху між плейстоценом і голоценом - час останнього міжльодовикового періоду. Також скелет виявився найдавнішим цілісним та майже неушкодженим.

Зараз ви читаєте новину «Взялися за розгадку таємниці покійника, якого знайшли на пляжі більш як 70 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі