пʼятниця, 23 жовтня 2020 15:19

З'ясували, куди вели загадкові підземелля вежі князів Чарторийських

З'ясували, куди вели загадкові підземелля вежі князів Чарторийських
У підземних приміщеннях поки знаходять давню цеглу та плитки із маркуваннями виробників Фото: suspilne.media

Археологи розповіли, що нещодавно відкриті підземелля вежі Чарторийських луцького Окольного замку вели до приміщення міського єзуїтського колегіуму XVII ст.

Нині тут досліджують 7 кімнат, в одній з яких є хід у таємну, повідомляє "Суспільне".

Розчищати підземелля допомагають студенти-історики місцевого університету. Серед сміття знаходять й артефакти - цеглу та кераміку різних століть. Студент Мирослав Зінчук говорить, що раніше знаходили цеглини з надписами "Лондон", "Париж", "Прима", "Прага" та плитки зі знаками фірм.

Археолог Віктор Баюк розповідає, що підземний ярус вежі датується XIV-XV ст. Після його розчистки можна побачити, як виглядає оборонна стіна з внутрішньої сторони.

"Ми завжди бачили мурування зовнішнє, яке воно з бойового боку, і не бачили внутрішнього", - каже він.

Нове відкриття дає можливість науковцям стверджувати, що західна стіна колегіуму єзуїтів одночасно слугувала окольною і оборонною стіною Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинський замок з'їхалися всі європейські монархи

У травні 2020 року в Луцьку під цокольним поверхом вежі князів Чарторийських виявили невідомі підземні кімнати. Знахідка стала можливою завдяки реалізації проєкту "Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька" за співробітництва України, Польщі та Білорусі.

Про підземелля не згадували жодні історичні документи, пов'язані з Окольним замком.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували, куди вели загадкові підземелля вежі князів Чарторийських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі