неділя, 06 січня 2019 08:21

У волинський замок з'їхалися всі європейські монархи

У волинський замок з'їхалися всі європейські монархи
Замок Любарта в Луцьку на Волині. Фото: волинь.пост

У замку Любарта в Луцьку на Волині 6 січня 1429 року з'їхалися правителі всіх довколишніх держав. Тут була улюблена резиденція Великого князя Литовського Вітовта.

На початку XV ст. Велике князівство Литовське, окрім сучасної Литви, займало Білорусь і більшість України — до Чорного моря. Польське королівство, до якого входила Галичина, було вдвічі меншим. Імператор Священної Римської імперії Сигізмунд запропонував князю Вітовту провести на початку 1429 року з'їзд монархів, на якому серед інших питань буде прийнято й рішення про його коронацію. Вітовт вирушив туди з литовської столиці Вільна - нині Вільнюс.

Запрошені почали з'їжджатися до Луцька на початку січня. Зібралося майже 15 тис. чоловік. Прибули імператор Священної Римської імперії Сигізмунд І Люксембургзький, король Польщі Владислав ІІ Ягайло, король Данії, Норвегії та Швеції Ерік Померанський, господар Молдавського князівства Олександр І Добрий. Гості влаштовували турніри, перегони, лови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графиню-вбивцю замурували в замку

Головні учасники з"їзду — Сигізмунд, Владислав Ягайло і Вітовт — зібралися зі своїми радниками у трьох палатах Луцького замку. Сигізмунд зокрема пропонував поділити Молдову між Польщею й Угорщиною, об'єднати православну і католицьку гілки християнства, просив підтримки Польщі та Литви у боротьбі з турками.

Коронація Вітовта була призначена спершу на серпень наступного року, згодом її перенесли на вересень. 27 жовтня 1430 року Вітовт несподівано помер. Велике Князівство Литовське так і не стало королівством. Упродовж наступних 140 років обома державами правили нащадки Ягайла. А 1569-го Польща й Литва злилися в одну державу — Річ Посполиту.

Графиню Елізабет Баторі 2 січня 1611 року засудили до смертної кари в Королівстві Угорщина. Вона вбивала і катувала молодих дівчат. Слуг стратили, а її саму замість смерті замурували в одну з кімнат Чахтицького замку.

Зараз ви читаєте новину «У волинський замок з'їхалися всі європейські монархи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі