понеділок, 12 серпня 2019 10:03

Визначились, що робити з витверезниками

Визначились, що робити з витверезниками
Перебування у витверезнику могло обійтися чоловікам у 230 грн. при середній зарплаті у 170 Фото: fakty.com.ua

Верховна Рада 12 серпня 1999-го прийняла рішення про закриття усіх витверезників в Україні. Установи діяли в країні майже 70 років. Відтоді нетверезих людей направляють до різних закладів залежно зі ступенем сп'яніння.

Вперше виникли у XVIII ст. у Російській імперії. В Україні поширилися згідно з постановою СРСР 1931-го. Їх контролював Наркомат охорони здоров'я. 1939-го заклади передали під опіку органів міліції через те, що лікарі не могли справитись із агресивними "постояльцями". До витверезників доставляли осіб, які своїм виглядом і поведінкою ображали "суспільну мораль", повідомляють Факты ICTV.

Відвідування закладу обходилось п'яним чоловікам і жінкам у 10-25 рублів за середньої зарплати 120 рублів у 1970-80-х. Крім цього, якщо людина потрапляв до витверезника декілька разів, її направляли до наркологічного диспансера на примусове лікування. Також пізніше у 90-х могли занести її ім'я до бази даних, до якої мали доступ міліція та роботодавці. 1999-го за відвідування закладу брали 130 грн, ще 100 - за обіцянку не вносити до бази даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Prozorro виставили несподіваний лот

Заклади закрили через нерентабельність, яку супроводжували численні зловживання щодо громадян. У них викрадали гроші, прикраси, телефони. Шантажували роботою, повідомленням близьким. Утримувати пункти для країни також було дорого.

Відтоді сп'янілих людей відправляють до наркологічних диспансерів. Опіка над ними лягла на плечі поліції та бригад швидкої допомоги.

Комісію з боротьби з самогоном, кокаїном та азартними іграми (у тому числі лото) створили 27 жовтня 1923-го при Центральному комітеті компартії СРСР.

Перед тим провели соціологічне дослідження життя робітників. Виявилось, що карти стали основним різновидом дозвілля пролетаріату. Музика, танці, спорт і різного роду "культурне дозвілля" пролетарів фактично не цікавили. Змагатися за популярністю з азартними іграми могло тільки пияцтво.

Зараз ви читаєте новину «Визначились, що робити з витверезниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі