субота, 23 лютого 2019 08:20

Винахідник вакцини від страшної недуги міг би стати мільйонером

Винахідник вакцини від страшної недуги міг би стати мільйонером
Доктор Солк. Винахідник вакцини від поліємеліту. Фото: alev-biz

У американській школі Пітсбурга дослыдник 40-річний Джонас Солк зробив масове щеплення п'ятьом тисячам школярам проти поліомієліту 23 лютого 1954 року.

Після Другої світової світ стикнувся із спалахом поліомієліту - гострої вірусної інфекції, яка може вражати нервову систему. Найчастіше хворіють діти. В половині випадків перебіг хвороби – нескладний. Проте 40% хворих калічить параліч, 10% гинуть від дихальної недостатності.

Лише 1952-го в Сполучених Штатах поліомієліт вбив 3145 чоловік і паралізував більше 21 тис. Більшість із них — діти. Лікування не існує. Рятували тільки "залізні легені" - кисневі камери, в яких до кінця життя лежали пацієнти із паралізованими дихальними м'язами.

Президент Франклін Рузвельт, який сам постраждає від цієї хвороби, створює Національний фонд дитячого паралічу. Американці жертвують від 10 центів до мільйона доларів на вивчення і розробку ліків від недуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавець порохотягів став мультимільйонером

Син польських емігрантів Джонас Солк ще у школі медицини Нью-Йоркського Університету цікавиться вірусологією. Разом з ученим Томасом Френсісом розробили вакцину проти грипу для американської армії під час Другої світової. Береться шукати ліки від поліомієліту. Працює 16 годин на день без вихідних. В лабораторії університеті Пітсбурга проводить два з половиною роки.

Виділяє групу живих вірусів поліомієліту, умертвляє їх за допомогою формаліну. На основі мертвих вірусів створює вакцину, яка стимулює в організмі людини вироблення власних антитіл проти збудника хвороби.

Доктор Солк звітується в Департаменті охорони здоров'я США. Ті дозволяють вакцинацію майже неперевіреними препаратом школярів і добровольців. Ніхто не відмовляється від уколів – ні батьки ні діти. Вакцина виявилася безпечною і не викликала алергії. Аналіз за кілька місяців показує наявність антитіл.

Через рік на телебаченні фахівці фонду оголошують результати: вакцина нешкідлива, вона надійно захищає від страшної хвороби. Вакцину передають у Європу і Радянський Союз. Солк свій винахід не патентує, як роблять вчені-винахідники ліків. Якби він це зробив, то на теперішні гроші дозвіл виробляти вакцину коштував би $7 млрд. Захворювання людей на поліомієліт скоротилось на 99%.

Річард Макдональд, каліфорнійський ресторатор, разом із братом 16 лютого 1940 року організував ресторан швидкого обслуговування. Їхню ідею 1954 року підхопив Рей Крок, який створив всесвітню мережу ресторанів "McDonald's".

Зараз ви читаєте новину «Винахідник вакцини від страшної недуги міг би стати мільйонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі