понеділок, 26 березня 2012 16:56

Вікінги завезли мишей до Гренландії

Останні дослідження вчених показали, що на кораблях вікінгів, під час їхніх походів, мандрували цілі зграї мишей.

До такого висновку дійшли, зробивши генетичне дослідження норманських баркасів, знайдених при розкопках колоній норманів у Ісландії та Гренландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи підняли з дніпровського дна 18-метровий козацький човен

Вчені порівняли ДНК сучасних мишей зі зразками давніх скелетів, знайдених на археологічних об'єктах. Дослідження показали, що миші походять з Норвегії або з Британських островів. Нащадків цих безквиткових пасажирів ще можна знайти в Ісландії, де зразки ДНК мишей були зібрані у дев'яти регіонах.

З Ісландії миші потрапляли до Гренландії. Однак, жодних слідів норвезьких мишей не знайшли у Ньюфаундленді, хоча вікінги досягли цієї провінції.

Дослідники зосередилися на мітохондріальній ДНК, яку успадковують від матері. Вона може бути використана науковцями, щоб простежити еволюцію материнської лінії.

Керівник дослідження доктор Елеонора Джонс з Університету Йорка, сказала: "Історія розселення людей протягом останніх 1000 років відбивається в генетичній послідовності ДНК мишей. Ми можемо відстежувати розселення людей за поширенням хатніх мишей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські підводні археологи знайшли "Титанік" XVII століття

Професор Джеремі Сіерл, з Корнельського університету в США, зазначив: "Відсутність слідів ДНК предків сучасних мишей в Америці може бути дуже показовим. Ми не знайшли жодних слідів домашніх мишей періоду вікінгів в Ньюфаундленді. А отже присутність вікінгів тут була скороминущою. Ми не знайшли генетичні докази їхнього тривалого перебування".

Дослідження опубліковано в інтернет-журналі BMC еволюційної біології.

Зараз ви читаєте новину «Вікінги завезли мишей до Гренландії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі