пʼятниця, 29 червня 2018 08:20

Військові закидали в'язнів в камерах гранатами

Військові закидали в'язнів в камерах гранатами
В лівійській тюрмі Абу-Салім 29 червня 1996 року спалахнув бунт ув'язнених. Фото: life.ru

В лівійській тюрмі Абу-Салім 29 червня 1996 року спалахнув бунт ув'язнених. Під час нього загинуло 1167 з 1700 бунтівників. Бунт і наслідки його придушення було визнано лише в 2004 році.

Бунт в Абу-Салім розпочався 28 червня. Ув'язнені були незадоволені умовами утримання і обмеженнями щодо візитів родичів. Вони зажадали змінити адвоката, що захищає інтереси членів їх сімей. Хотіли поліпшити умови їх перебування у в'язниці.

У тюремному блоці №4 бунтівники захопили охоронця і втекли з камер, вимагаючи негайних переговорів з тюремною адміністрацією. Адміністрація Абу Саліма почала переговори з арештантами.

Наступного дня бунт був подавлений силою. Поранених добивали підоспілі на місце події військовослужбовці урядової армії. Тіла загиблих були вивезені в рефрижераторах у невідомому напрямку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти

За різними даними вбито від 1600 до 1200 чоловік. Ув'язнені були розстріляні і закидані гранатами в своїх камерах. Всі ці роки влада Лівії заперечувала факт масового вбивства.

Восени 2011 року на території в'язниці Абу-Салім був знайдений пустир з великою кількістю кісток і фрагментів одягу. Судячи з розкопок і показаннями колишніх тюремних охоронців, саме там знаходиться загальна могила жертв бунту 1996 року. Родичі убитих дізналися про їх смерті через багато років.

Архіпелаг у Білому морі — Соловецькі острови, складається з шести великих та десятків дрібних островів. Там радянська влада організувала Соловецький табір особливого призначення - СЛОН. 6 червня 1923 року до нього привозять першу партію ув'язнених з радянських концентраційних таборів.

Зараз ви читаєте новину «Військові закидали в'язнів в камерах гранатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі