середа, 13 червня 2018 08:20

Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти

Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти
Кімберлітова трубка "Мир" і місто Мирне. Фото: http://gamebomb.ru

Найбільший за загальним обсягом алмазний кар'єр у світі - кімберлітова трубка "Мир" - відкрили 13 червня 1955 року в Якутії. На її місці геологи побачили високу модрину, коріння у якої оголив зсув. Лисиця прорила під ним глибоку нору. За характерним синюватим кольором розкиданої землі геологи зрозуміли, що це кімберліт.

Кімберліт - вивержена магматична гірська порода чорного кольору з синім або зеленим відтінками, корінне джерело алмазів. Сьогодні у світі відомо близько 2 тис. кімберлітових тіл, серед яких більш як у 300 виявлені алмази.

У Якутії через 2,8 тис. км бездоріжжя до місця відкриття кімберлітової трубки потягнулися автоколони. Навколо родовища алмазів виросло робоче селище Мирний. Зараз це місто з населенням 36 тис. чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камінь ціною в країну - як виглядають найбільші в світі алмази

"Мир" має глибину 525 м і діаметр 1,2 км. Утворення кімберлітової трубки відбувається під час виверження вулкана. Крізь земну кору гази з надр землі вириваються назовні. Форма такої трубки нагадує лійку або келих. Вулканічний вибух виносить з надр Землі кімберліт - породу, що іноді містить алмази. Селище Мирний стало центром радянської алмазодобувної промисловості.

Найбільший алмаз був здобутий на копальні "Мир" 23 грудня 1980 року. Він важить 342,5 карата - більше 68 г. Називали "XXVI з'їзд КПРС".

Розробка родовища проходила у вкрай важких кліматичних умовах. Щоб пробитися через вічну мерзлоту, її доводилося підривати динамітом. Гелікоптерам категорично заборонено літати над кар'єром, оскільки величезна воронка засмоктує в себе літальні апарати.

У російському Сибіру розсекретили найбільше у світі родовище так званих імпактних алмазів. Вони лежать у Попигайському кратері, що утворився від падіння метеорита понад 37 млн років тому. Учені кажуть, ці алмази вдвічі твердіші від природних і можуть спричинити революцію в промисловості. Алмазні поклади виявили радянські геологи у 1970-х. Інформацію засекретили, щоб не зупиняти виробництва синтетичних алмазів. Тоді в СРСР будували заводи для цього. 2013-го російські вчені збираються приступити до вивчення сибірського джерела алмазів.

Зараз ви читаєте новину «Гігантський алмазний кар'єр засмоктує літаки і вертольоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі