четвер, 11 квітня 2019 15:59

Відкрили виставку автентичного волинського вбрання
8

Показали автентичні вишиванки Волині
Фото: "Таблоїд"
Показали автентичні вишиванки Волині
Показали автентичні вишиванки Волині
Показали автентичні вишиванки Волині
Показали автентичні вишиванки Волині

У Луцьку презентували етно-проект "Гапличка".

Представили фотографії автентичного волинського вбрання. Гапличкою на Волині називали петельку на рукаві, зроблену із ниток, повідомляє "Таблоїд Волині".

"Ми дуже хотіли показати волинянам, що їм є чим пишатися, насправді. Що у них є унікальна вишивка, якої немає більше ніде в країні. І на яку можна дивитися і застосовувати її в сучасному вбранні", - розповіла ініціаторка проекту, Юлія Євпак.

Чоловічі та жіночі вишиванки з усіх районів Волині дістали у Волинському краєзнавчому музеї. Деяким речам понад 100 років.

"Дівчата роблять дуже важливу справу, бо популяризація нашої культури, традицій – це зараз дуже важливо. Це те, чим можна і треба пишатися. Є така практика, що відомі світові дизайнери використовують наші вишиванки у своїх колекціях, то чому нам цього не робити. Бажаю, щоб це був лише перший крок популяризації наших кольорів, наших візерунків. Потрібно, щоб не лише історики чи дослідники, а й звичайні волиняни цікавилися, розуміли і пишались цим", - сказала волинська історикиня та дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Намисто і квіти - як українки одягались 100 років тому

Вона закликала волинян презентувати вишиванки з домашніх колекцій.

"Було б добре залучити до цього бізнесменів, які працюють із цим. А також істориків, які б розповіли про традиції волинської вишивки. Якщо є охочі долучитися до проекту "Гапличка" – чи то на меценатських, чи просто історичних і культурних засадах – будемо раді співпраці", – каже одна з ініціаторок проекту Ольга Валянік.

У заповідник "Нагуєвичі" нащадки племінника Івана Франка передали унікальний родинний архів. Рукописи, вишиванки, особисті речі прибули зі США.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку автентичного волинського вбрання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі