четвер, 21 лютого 2019 16:30

В Україну повернули унікальні речі Івана Франка

В Україну повернули унікальні речі Івана Франка
Речі зі США повернули в Нагуєвичі. Фото: "Захід.нет"

Фамільні реліквії родини Франків повернули в Україну.

У заповідник "Нагуєвичі" нащадки племінника Івана Франка передали унікальний родинний архів, повідомляє "Захід.нет".

Рукописи і особисті речі прибули зі США. Вони належать Василеві Франку ‒ племіннику Івана Франка. Він доглядав письменника кілька місяців перед його смертю. У той час сини Івана Франка були на війні, дочка в еміграції, письменник залишився самотнім і хворим.

У рукописах Василь писав про спільний час із Іваном Франком.

"Василь пише про те, як вони виходять в Стрийський парк, Іван Франко перекладає з арабської мови якісь рукописи XV-XVI століття і Василь це занотовує на український текст. Багато інших творів він занотовував від Івана Франка. Сам Василь був шокований, бо він нарешті зрозумів, яка глибина знань й інформації в самого Івана Франка", ‒ розповів директор музею Богдан Лазорак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Лупайте сю скалу!" - 158 років з дня народження Івана Франка

Василь Франко був рядовим січовим стрільцем. Після війни виїхав до Америки. У спогадах пише і про перебіг війни.

"Пише про те, як українці в 1918-му році намагалися вибудувати незалежність, чого ми не побачимо у багатьох спогадах, наприклад, генерала Тарнавського", ‒ пояснив Лазорак.

У Нагуєвичі син Василя Зеновій передав і фотографії. Серед них є раніше невідомі. Передали вишиванку Василя Франка, яку він носив у період, коли доглядав Івана Яковича.

Доповнили виставку етнографічними бойківськими речами із Нагуєвичів, ровесниками Франка.

Іван Франко народився 27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту у Східній Галичині в родині заможного селянина-коваля Якова Франка. Іванові Франку належить ініціатива ширшого вживання в Галичині назви "українці" замість "русини" — так традиційно називали себе корінні галичани.

Зараз ви читаєте новину «В Україну повернули унікальні речі Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі