вівторок, 05 вересня 2017 15:30

Відкопали архів УПА зі списками репресованих радянською владою українців

Бідон з документами 1949-1952 років, де були списки репресованих українців, знайшли у Янівських лісах біля Львова.

Папери пролежали в землі 66 років.

Знахідка містить підпільні інформаційні видання, документи Служби безпеки ОУН та документи організаційної мережі.

Автор: cdvr.org.ua
  Журнали ОУН, які знайшли у сховку
Журнали ОУН, які знайшли у сховку

"У молочний алюмінєвий бідон невідомий архівіст-підпільник ретельно підібрав та склав документи, запаковані частково в кілька полотняних мішечків, а решта - в газету. За газетами історики встановили, що документи заархівували в першій половині 1951 року. На пакунках олівцем і чорнилом позначена адреса підпільної пошти. Саме розшифровка цих цифрових позначок дасть можливість встановити, від кого та кому лініями зв'язку передавали документи", - розповідає Руслан Забілий, директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін в образі чорта: показали архіви ОУН 1940-х

Найбільше тут звітів із різних районів Івано-Франківської, Чернівецької, Львівської, Рівненської та Волинської областей про ситуацію в регіонах, інформаційну роботу, втрати підпілля, детальна й узагальнена інформація про життя селян, створення колгоспної системи, репресивні заходи радянської влади.

Автор: cdvr.org.ua
  Документи ОУН, які знайшли у сховку
Документи ОУН, які знайшли у сховку

Також є багато підпільних видань, зокрема журнал "Чорний Ліс", твори повстанського поета Марка Боєслава, журнали для дітей, юнацтва, офіціозів ОУН - "Революціонер-пропагандист", "За волю нації", "На чатах", "Діти України".

Окремими виданнями представлена публіцистика Осипа Дяківа – "Горнового", Петра Федуна – "Полтави", звернення та заклики до населення які багатотисячними тиражами розповсюджували підпільники.

Автор: cdvr.org.ua
  Журнали ОУН, які знайшли у сховку
Журнали ОУН, які знайшли у сховку

Також є кілька документів підпільної Служби безпеки, як от інструкції про проведення слідчої роботи, організацію діловодства та кілька десятків протоколів про обставини загибелі повстанців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документи Повстанської армії знайшли в бідоні

Реставратори архіву кажуть, що документи в хорошому стані, проте нескладної реставрації все ж потребують. Пізніше з ними детально ознайомляться історики, оцифрують та оприлюднять в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Автор: cdvr.org.ua
  Бідон, в якому зберігалися документи ОУН
Бідон, в якому зберігалися документи ОУН
Зараз їх передали в архів Центру досліджень визвольного руху.

4 тис. друкованих і рукописних документів Української повстанської армії вилучила СБУ в "чорних археологів". Бідон із паперами вони відкопали в Тернопільській області. Перевезли в Чернівці, щоб продати. Правоохоронці вийшли на продавців і домовилися про добровільну здачу цінностей.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали архів УПА зі списками репресованих радянською владою українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі