субота, 19 грудня 2020 08:21

Відбулася битва, яку назвали "м'ясорубкою''

Відбулася битва, яку назвали "м'ясорубкою''
Верденська битва відбулася на горбистій місцевості у Північно-Східній Франції.Фото: galinfo.com.ua

19 грудня 1916-го завершилась найдовша в історії людства Верденська битва. Вона тривала 303 дні.

Німецьке командування 21 лютого 1916 року розпочало потужний наступ на французькі позиції в районі міста Вердена. Намагалися пробити оборону французів. Верден відкривав шлях на Париж.

Німці вдень обстрілювали французькі форти з артилерії, вночі їхні війська займали укріплення. Так їм вдалось просунутись углиб на кілька кілометрів. У Верден постійно перекидали війська та зброю. Друга наступальна битва під Верденом розпочалась 15 грудня і завершилась за 2 дні втратою німцями стратегічно важливих оборонних позицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років тому відбулась битва на Соммі

Дії російських військ на Східному фронті змусили німців перейти в оборону. Французи почали наступати і відвоювали позиції. Жодних тактичних і стратегічних результатів битва не принесла. Обидві сторони втратили до 430 тис. людей.

Біля Вердену військові вперше почали використовувати легкі кулемети, рушничні гранатомети, вогнемети і хімічні снаряди. Битва отримала назву "Верденської м'ясорубки".

1 липня 1916 року під час Першої світової війни почався наступ англо-французьких військ на німецькі позиції поблизу ріки Сомма. Битва на Соммі відвернула на себе частину німецьких сил, що брали участь в боях під Верденом.

Зараз ви читаєте новину «Відбулася битва, яку назвали "м'ясорубкою''». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі